23948sdkhjf

Tävlingsframgångar för tre svenska startups

Tre uppstartsbolag från inkubatorn Smile är vidare i EU-tävling om innovation inom hälsa. I potten finns investerarträffar och prispengar.

De två bolagen Gedea biotech och Sinntaxis har efter flera deltävlingar kommit till semifinal i en tävling för uppstartsbolag i grenen bioteknik i EIT european health catapult. Tävlingen anordnas av EU för att hitta de bästa europeiska innovationerna inom hälsa, och växla upp deras kommersialisering. I potten finns investerarträffar och prispengar.

I en annan gren av tävlingen, Smart ageing camp, har Smile-bolaget Receptorpharma vunnit pris. Priset består här av en fyraveckors accelerator inom affärsutveckling samt en fyraveckors turné för att träffa investerare, utan några kostnader för bolaget.

I Semifinalerna 24-26 september tävlar Gedea biotech och Sinntaxis om varsin av de 21 finalplatserna. Finalen går sedan av stapeln vid EIT health summit i polska Lodz den 4-5 december. Här kommer de tre bästa bolagen i var och en av de tre delkategorierna bioteknik, medicinteknik och digital hälsa att få prispengar. I potten ligger 20 000 euro, 15 000 respektive 10 000 euro, samt att få presentera sina bolag för topprankade seed- och A serie-investerare.

– Vi är oerhört stolta å bolagens vägnar att de på kort tid utvecklats så att de kan konkurrera på den europeiska arenan. Bolagens framgångar hittills visar att life science-forskningen och entreprenörskapet i vår region håller mycket hög nivå. Och det är mycket värdefullt för dessa tidiga bolag att få exponeras brett – lika viktigt som att erhålla olika typer av finansiering, säger Ebba Fåhraeus, vd Smile incubator.

Om bolagen:

Sinntaxis utvecklar ett läkemedel som ska användas vid rehabilitering av strokepatienter, så att de ska kunna återfå förlorade hjärnfunktioner. Det finns i dag inget liknande läkemedel för dessa patienter.

Receptorpharma ska utveckla ett nytt läkemedel mot Alzheimers som ska verka enligt en helt ny mekanism. Bolaget ska använda forskning kring specifika samband gener – sjukdom och den i kroppen vanligaste receptorfamiljen G-proteinkopplade receptorer.

Gedea biotech utvecklar en ny behandlingsmetod för vaginala infektioner. Vaginala infektioner kan orsakas av både bakterier och svamp och bolagets behandling förväntas ha god effekt mot båda. Under hösten 2018 genomförs den första kliniska studien med kandidater på patienter med vaginal svampinfektion.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093