23948sdkhjf

Nanoteknik håller flygplats ren

På flygplatsen Akron-Canton Airport i den amerikanska delstaten Ohio, används nanoteknik för att hålla brickorna i säkerhetskontrollerna rena 24 timmar om dygnet.

Flygplatsen är först i världen med att använda tekniken som utvecklats av företaget NanoTouch Materials. Det handlar om så kallade nanoseptiska mattor som läggs i botten på de brickor som resenärerna måste lägga sina mobiltelefoner, nycklar och annat i. Handtagen på brickorna beläggs med ett tunnare nanoseptiskt material.

Materialen skapar en självrenande reaktion som är starkare än blekmedel och kontinuerligt bryter ner organiska föroreningar, skriver European Cleaning Journal.

Mattorna och den påklistrade handtagstäckningen tillhandahålls av ett sjukhus i området som ser det som en del i sitt arbete för att främja människors hälsa och säkerhet. 

Enligt en finsk-brittisk studie från 2016 kan bland annat virus i luftvägarna lätt spridas på flygplatser. I studien, som ingår i en EU-satsning, undersöktes flera olika ytor som resenärarna kommer i kontakt med.

Förutom lådorna i säkerhetskontrollen, tog forskarna prover på bland annat disken vid passkontrollen, lekutrymmen, luften och toaletterna. I tio procent av proverna hittade de virus. Säkerhetskontrollens lådor visade sig vara de största smitthärdarna för just luftvägsinfektioner orsakade av virus. Lekutrymmena för barn var också verkliga smittkällor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062