23948sdkhjf

Ny vd och miljoner i riskkapital

Uppstartsbolaget in2cure tillsätter ny vd och tar in 10 miljoner i riskkapital.

In2cure är ett uppstartsbolag i Smile incubator i Lund. Bolaget utvecklar läkemedel som baseras på en kroppsegen peptid, BioC. BioCure är en plattform för utveckling av läkemedel för den post-antibiotiska eran. Som en första applikation utvecklar in2cure en gel för behandling av sår och planerar starta de kliniska studierna i slutet på 2019.

Helene Hartman har jobbat i företagets styrelse sedan 2014 och tillträder nu som vd. Hon har tidigare bland annat arbetat med strategisk utveckling på Tetra Pak.

Nu har bolaget attraherat 10 miljoner kronor i riskkapital från privata investerare. Pengar som ska öka utvecklingstakten och leda till kliniska prövningar under 2019.

Bolaget grundades av Artur Schmidtchen, professor i dermatologi och venereologi vid Lunds universitet och överläkare på Skånes universitetssjukhus. Han har kartlagt hur kroppsegna peptider agerar för att motverka infektion, dämpa inflammation och inaktivera de giftiga ämnen som uppstår när bakterier kommer in i kroppen. Forskningsresultaten är nyligen publicerad i Nature Communications.

Dessa upptäckter kan leda till en helt ny typ av läkemedel, som till skillnad från antibiotika verkar på ett mer naturligt flexibelt sätt och därmed inte skapar resistens.

– I en framtid då vi inte kan använda antibiotika på samma sätt som idag, måste vi hitta alternativa sätt att skydda oss och förebygga infektioner. I in2cure utvecklar vi nu, baserat på detta naturliga försvar, en behandling för sårläkning och med kapitaltillskottet kan vi accelerera utvecklingen av vår läkemedelskandidat BioC. Vi planerar att starta de kliniska studierna om drygt ett år. Upptäckten bildar en plattform som bolaget sedan kan utveckla för fler indikationer, säger Helene Hartman, vd för in2cure.

Artikeln är en del av vårt tema om Jobb & karriär.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109