23948sdkhjf

Kanel – nyttigt, farligt eller bara gott?

Idag firas den svenska nationalbullen. Flera miljoner kanelbullar kommer att bakas och ätas idag och bagarna mår prima när det klirrar i kassorna. Men hur mår vi av kanel?

Kryddan kanel består av bark från olika arter av kanelträd. Det finns över 250 olika sorters kanel och den vanligaste varianten i Sverige är så kallad Cinnamomum cassia med sitt ursprung i Sydvietnam. Kanelen kom för många hundra år sedan till västvärlden via Sidenvägen och sjövägen via Afrika och finns omnämnd i skrifter i Sverige redan under1300-talet. Men lång innan dess var krydda välanvänd i andra delar av världen, inte minst tack vara alla de goda egenskaper som krydda uppvisade på vår hälsa. Kanelen användes för att förbättra cirkulationen på den med kalla lemmar och kryddan ansåg även vara ett afrodisiakum.

I modernare tid finns studier, av varierande kvalitet, som pekar på att kanel kan sänka blodtrycket, hämma tillväxten av magsårsbakterien Helicobacter pylori, främja matsmältningen, sänka kolesterolnivåer i blodet och verka inflammationshämmande.

Men i kanel finns det levertoxiska ämnet kumarin. Halterna är som högst i den typen av kanel, kassiakanelen, som är vanligast på affärshyllorna i Sverige. Kumarin finns i flera växter och örter och har en doft som många uppskattar. När du känner doften av nyslaget hö så är det kumarinet som når din näsa. Kumarin utgör utgångsmaterial vid tillverkning av wafarin som är den verksamma substansen i bland annat Waran. 

Enligt data hos Livsmedelsverkets data innehåller den kanel som används av livsmedelsindustrin i Sverige halter mellan 1500 och 4000 mg kumarin/kg kanel, medelvärdet var 2500 mg kumarin/kg kanel.

En tesked (5 ml) mald kanel väger drygt 2 g. Om kanelen packas hårt väger en tesked kanel cirka 2,5 g. En matsked (15 ml) kanel väger cirka 6,5 g. Om kanelen packas hårt väger en matsked kanel cirka 7,5 g. Enligt svenska analysdata skulle en tesked mald kassiakanel kunna innehålla mellan 3 och 8 mg kumarin, i medeltal 5 mg kumarin/tsk kanel.

Den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten, EFSA, fastställde 2004 ett värde för torabelt dagligt intag för kumarin till 0-0,1 mg/kg kroppsvikt. Detta motsvarar ett maximalt dagligt intag av 7 mg för en person som väger 70 kg. Uppgifterna uppdaterades 2008 då fler studier gjorts på området. Dosrekommendationen kvarstår men men tillägget att man utan risk för skador kan tredubbla intaget under en vecka eller två utan att riskera leverskador.

Så gör en bagare glad – njut en kanelbulle eller två idag. Vem vet, kanske sjunker ditt blodtryck och du jagar magsåret på flykten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063