23948sdkhjf

Hon skrev bästa avhandlingen

”En doktorsavhandling av hög kvalitet som uppvisar en utmärkt förmåga att kommunicera vetenskap och resultat.” Så löd motiveringen när Rosenön Award delades ut.

Priset för årets bästa doktorsavhandling inom läkemedelsmetabolism, farmakokinetik och/eller farmakodynamik, Rosenön Award, delas ut av Sektionen för farmakokinetik och läkemedelsmetabolism inom Apotekarsocieteten. Nominerade avhandlingar ska ha lagts fram vid ett svenskt universitet och prissumman är 30 000 kronor.

Utmärkelsen Rosenön Award 2017- 2018 går till Emilie Schindler för avhandlingen Pharmacometrics to improve clinical benefit assessment in oncology som hon försvarade vid Uppsala universitet.

– Jag är hedrad och tacksam. Det här erkännandet innebär också viktig uppmärksamhet för mitt forskningsområde, säger Emilie Schindler i en kommentar.

Den prisade avhandlingen fokuserar på utveckling av farmakometriska modeller för att karakterisera och kvantifiera sambandet mellan läkemedelsexponering, biomarkörer, biverkningar, total överlevnad (OS = Overall Survival) och patientrapporterade resultat (PRO = Patient-Reported Outcomes). Hennes forskning bidrar till en kvantitativ förståelse av såväl önskade som oönskade reaktioner på läkemedel och hur dessa hänger ihop med exponering och långsiktigt kliniskt utfall.

– Jag är mycket glad över priset som är ett erkännande av vikten av nya farmakometriska metoder för att bedöma den kliniska nyttan av cancerbehandlingar, kommenterar Emilie Schindler.

Vid bedömningen av de nominerade avhandlingarna beaktas aspekter som nytänkande, självständighet, samarbete med andra forskargrupper, avhandlingens applicerbarhet och vetenskapliga betydelse, vetenskaplig kvalitet samt förmåga att förmedla vetenskap, slutsatser och resultat.

– Konkurrensen var stenhård och av många kvalificerade avhandlingar var Emilie Schindlers den absolut bästa. Hennes bidrag rankades högt på alla aspekter vilket gjorde henne till en vinnare, säger Johanna Haglund, ordförande för Sektionen för farmakokinetik och läkemedelsmetabolism.

Avhandlingen lades fram tidigare i år vid Institutionen för farmaceutisk biovetenskap vid Uppsala universitet. Rosenön Award har fått sitt namn från Rosenön i Stockholms skärgård där Sektionen för farmakokinetik och läkemedelsmetabolism under många år höll ett årligt möte och där priset också instiftades år 2004 för att stimulera forskning inom läkemedelsmetabolism farmakokinetik och/eller farmakodynamik. Ända sedan starten har utmärkelsen sponsrats av AstraZeneca.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093