23948sdkhjf

Getinge säljer av i skadeståndshotat dotterbolag

Stämningar mot dotterbolaget gör att Getinge reserverat 1,8 miljarder för skadeståndsutbetalningar. Nu säljer de delar av dotterbolaget.

Omfattade skadeståndskrav riskerar att drabba medtechjättens dotterbolag. Det gäller stämningar i USA och Kanada mot Getinges dotterbolag Atrium medical som tillverkar kirurgiska nätimplantat. Patienter begär skadestånd för skador för komplikationer som påstås ha orsakats av kirurgiska nätimplantat. Första målen förväntas prövas sent 2019 och i början av 2020 och Getinge har reserverat 1,8 miljarder kronor för att vara betalningsredo om skadeståndskraven blir verklighet, vilket bolaget kommunicerade i söndags.

Nu meddelar Getinge att de säljer den biokirurgiska verksamheten av Atrium medical till HJ Capital 1 som i sin tur är moderbolag till Secqure surgical corporation.

Den biokirurgiska verksamheten tillfördes Getinges terapeutiska portfölj genom förvärvet av Atrium medical 2011. Företaget är inriktat på utveckling av biologiska, mekaniska och terapeutiska lösningar för mjukvävsförstärkning efter trauma, kirurgi och andra ingrepp. Verksamheten inom biokirurgi har varit ett relativt litet segment inom Getinges totala produktportfölj och den enda terapeutiska tillgången inom allmänkirurgi. Försäljningen i den biokirurgiska verksamheten uppgick 2017 till cirka 128 miljoner kronor.

Försäljningen inkluderar samtliga tillgångar och skulder som hänför sig till den biokirurgiska verksamheten, men exkluderar de skadeståndsansvarsanspråk som framställts mot Atrium Medical i förhållande till kirurgiska nätimplantat

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078