23948sdkhjf

Detta är en av världens bästa arbetsplatser

I mars rankades läkemedelsbolaget som en av Sveriges bästa arbetsplatser – nu tar sig bolaget in på plats 16 i världen på listan över de bästa arbetsplatserna.

I åtta år har det globala konsultbolaget Great place to work rankat de 25 organisationer i världen som lyckas bäst med att jobba strategiskt med sin arbetsplatskultur. Mer än 7 000 organisationer runtom i världen har utvärderats och 12 miljoner medarbetare har gett sin individuella feedback.

Längst upp på listan hittar vi företag som Salesforce, Hilton, Mars, Intuit och The Adecco Group. På plats 16 placerar sig det internationella läkemedelsföretaget AbbVie. Bolaget rankades som en av Sveriges bästa arbetsplatser i mars i år, och var även med på listan över Europas bästa arbetsplatser i juni.

Life Science Sweden frågade Linn Mandahl, vd på Abbvie Sverige, hur de gjort för att nå hit:

– För att nå tredjeplatsen i Sverige och 16:e-platsen på världslistan, har vi arbetat mycket fokuserat, såväl strategiskt som taktiskt, sedan bildandet av Abbvie för fem år sedan. Vi har gjort ett helt pärlband av aktiviteter, men den enskilt viktigaste insatsen är att kulturen är högst upp på ledningens agenda och helt integrerad med vår affärsstrategi. Ledningsgruppen har alltså haft en tydlig gemensam övertygelse och riktning kring vad vi vill uppnå.

Sen finns det förstås en rad fler saker som är betydelsefulla och jag vill också lyfta fram vikten av alla medarbetares delaktighet i att skapa den gemensamma kulturen. En kultur skapas tillsammans, men förutsättningarna måste skapas av ledningen.

Vad tycker du utmärker en bra arbetsplats?

– För mig är det en arbetsplats som har en kultur baserad på öppenhet, tillit, mod och engagemang – och där vi tillsammans samskapar för att nå vårt mål – att förbättra livet för människor som påverkas av sjukdom. Samskapandet sker inte bara internt, utan också externt – vi vet att de bästa lösningarna skapar vi tillsammans och därför samarbetar vi med en rad olika aktörer i samhället, allt från vård och patienter till teknikbolag, forskning och akademi.

På en bra arbetsplats har också medarbetarna ett stort mått av självledarskap och möjlighet att bidra med sin fulla potential så att vi kan möta en komplex och föränderlig framtid. Att ha roligt, bry oss om varandra och känna stolthet för det vi gör är också väldigt viktigt!

Hur viktig är chefen?

– Våra medarbetare är vår viktigaste tillgång och största konkurrensfördel. Det betyder också att våra ledare är väldigt viktiga. Våra ledare är tongivande för kulturen i gruppen, sätter de gemensamma målen och skapar möjligheter för varje medarbetare att bidra med sin fulla potential.

Vilka människor vill ni ska arbeta hos er?

– Vi vill ha människor med ett brett register i allt från logik och analys till kreativitet och innovation, och som har en stark drivkraft och ett djupt engagemang. Ju mer olikhet och perspektiv vi kan få, desto bättre. De behöver också vilja nå samma mål som oss: att tillsammans lösa framtidens hälsoutmaningar och att förbättra livet för människor som påverkas av sjukdom.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094