23948sdkhjf

Stort tillslag mot olaglig näthandel med läkemedel 

Mer än 190 myndigheter i 90 länder har slagit till mot den illegala läkemedelshandeln. I Sverige stängdes 175 webbsidor ner.

Den årliga kontrolloperationen Pangea har återigen slagit till mot olaglig handel med läkemedel och doping. Samordningen har skett mellan mer än 190 myndigheter från 90 olika länder och sammanlagt beslagstogs 10 miljoner tabletter, kapslar och ampuller, samtidigt som 3670 webbsidor stängdes ner.  

I den svenska delen av tillslaget hittade man bland annat lugnande läkemedel, potenshöjande läkemedel, dopningsmedel och antibiotika beslagtagits och stängde ner 175 webbsidor.  

– Under årets kontrolloperation har vi valt att titta brett på alla typer av läkemedel och har bland annat stoppat över 1 kilo dopningsmedel och beslagtagit både lugnande medel och antibiotika, säger Tullverkets operationsansvarig för Pangea XI, Linda Rundqvist, i ett pressmeddelande. 

Operation Pangea XI riktade in sig på post- och kurirflödena på Arlanda mellan den 9 och 16 oktober. Detta var den största kraftsamlingen i Pangeas historia. 

– Att handla receptbelagda läkemedel utan att träffa en läkare innebär risk för att du får fel medicin, fel dos eller att effekten blir fel eller uteblir. För att handla säkra och effektiva läkemedel på nätet är det viktigt att vända sig till godkända apotek. De känns igen genom den nationella apotekssymbolen, säger Eva-Lena Bergens, utredare, Läkemedelsverket. 

I Sverige deltog Läkemedelsverket, Polisen och Tullverket, och tillsammans slog mat till mot både införsel och försäljning av olagliga läkemedel i landet. Med olagliga läkemedel menas läkemedel som inte har tillstånd att säljas i Sverige. 

– Polismyndighetens roll i den här kontrolloperationen har bland annat varit att informera internetleverantörer, webbhotell och domänägare om kunder som ägnar sig åt försäljning av illegala läkemedel, säger Emil Eisersjö, kommissarie vid Polisens Nationella operativa avdelningen. 

En trend i tillslagen internationellt är en ökning av antalet antiinflammatoriska tabletter och läkemedel mot reumatism. Hittills i år har Tullverket beslagtagit cirka 140 000 tabletter och kapslar och 124 kg pulver utan narkotikaklassning läkemedel. Beslagtagna narkotikaklassade läkemedel uppgår hittills i år till cirka 920 000 tabletter och kapslar och över 150 kg pulver.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078