23948sdkhjf

Lägger miljardbud på Karo pharma

Riskkapitalbolag lägger miljardbud på läkemedelsbolaget.

EQT lägger vill köpa upp Karo pharma och lägger ett bud på bolaget motsvarande närmare 6 miljarder kronor. Aktieägarna erbjuds 36,90 kronor per aktie vilket ger en premie om cirka 25 procent jämfört med fredagens stängningskurs på cirka 29,50 kronor. Det totala värdet av uppköpserbjudande, beräknat på samtliga utestående aktier i Karo pharma, uppgår till 5 973 miljoner kronor.

Styrelsen i Karo Pharma, med styrelseordförande Anders Lönner i spetsen, är positiva till uppköpserbjudande och rekommenderar att ägarna ska acceptera budet. Anders Lönner och styrelseledamot Per-Anders Johansson representerar tillsammans cirka 13,6 procent av samtliga utestående aktier och röster i bolaget och de har meddelat det kommer att acceptera erbjudandet.

Till följa av uppköpserbjudande tidigarelägger bolaget sin delårsrapport för perioden januari – september.

Karo pharma är ett specialty pharma-företag som utvecklar och marknadsför produkter till apotek och direkt till hälso- och sjukvårdssektorn. Bolaget grundades 1987 och har varit noterat på Nasdaq Stockholm sedan 1998. En ny ledning och styrelse ändrade under 2014 och 2015 bolagets strategiska inriktning i syfte att bli ett specialty pharma-företag som marknadsför läkemedel. Bolagets produktportfölj innehåller både receptfria och receptbelagda läkemedel samt medicinteknisk utrustning.

– Vi är glada över att styrelsen har beslutat att rekommendera EQT bud. Vi är imponerade av Karo Pharmas utveckling och lyckade strategiska förändring från ett företag specialiserat på forskning och utveckling på ett tidigt stadium till ett ledande specialty pharma-företag med en stark produktportfölj och europeisk närvaro, säger Per Franzén, Partner på EQT i en kommentar.

Enligt EQT kommer uppköpet inte att påverka bolagets anställda, deras anställningsvillkor eller de platser på vilka bolaget nu bedriver sin verksamhet.

Anders Lönner kommentera uppköpserbjudandet i ett pressmeddelande:

– Karo Pharma har haft en stark utveckling de senaste åren. Vi ser goda möjligheter att utvecklas till ett paneuropeiskt specialty pharma-företag. Det förutsätter förvärv enligt vår affärsidé. När styrelsen rekommenderar budet bygger det på att se till bolagets bästa för att kunna utvecklas vidare. Vi har svårt att se någon bättre ägare än EQT när det gäller kompetens och finansiell styrka. Den här kombinationen kommer att bli mycket framgångsrik och intressant för våra medarbetare i Karo Pharma.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094