23948sdkhjf

Digitala pengar dyrast

Energikostnaden för att utvinna digitala s k kryptovalutor, mining som det kallas – är till och med högre än den för att utvinna fysiska metaller.

Det rapporteras i en artikel i tidskriften Nature Sustainability.

"Mining" kallas aktiviteten när datorer kör intensiva beräkningar för att bekräfta nya transaktioner och lägga till dem i valutans s k blockchain.

Max Krause och Thabet Tolaymat har beräknat den genomsnittliga energiåtgången för att skapa ett värde motsvarande en amerikansk dollar i någon av kryptovalutorna Bitcoin, Ethereum, Litecoin, och Monero mellan januari 2016 och juni 2018 – och den är 17, 7, 7 och 14 megajoule (MJ), respektive.

Forskarna jämför de siffrorna med energikostnaden för att utvinna ett antal metaller till värdet av en dollar; aluminium (122 MJ), koppar (4 MJ), guld (5 MJ), platina (7 MJ), och de sällsynta jordartsmetaller som ingår i smartphones och annan elektronik (9 MJ).

Bortsett från aluminium finner de att energikostnaden för kryptovalutorna är jämförbara med eller högre än för utvinning av de fysiska metallerna – och de bedöms stiga i takt med att allt fler personer använder, köper och utvinner kryptovalutorna.

Författarna uppskattar också att kryptovalutor genererar mellan 3–15 miljoner ton koldioxidutsläpp under studieperioden, fyra gånger mer i Kina än i Canada beroende på skillnad i elektricitetsproduktion.

Tidningen Ny Teknik rapporterar att de största kryptovalutorna, (Bitcoin är störst) drar mer el än Nederländerna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141