23948sdkhjf

Säljer Europa-rättigheter till Nexium

AstraZeneca säljer rättigheterna till Nexium, uppföljarpreparatet till Losec och båda på top-20-listan över världens mest sålda läkemedel.

Försäljningen, till läkemedelsbolaget Grünenthal, ska ge pengar till bolagets tre huvudterapiområden.

Affären gäller Nexium (esomeprazol) i Europa och de globala rättigheterna till Vimovo, ett kombinationspreparat (naproxen/esomeprazol) till Grünenthal. Läkemedlen tillhör inte AstraZenecas tre huvudterapiområden: Cancer, Hjärta/kärl, samt Andningsvägar.

Patentskyddet för Nexium har gått ut på nästan alla marknader. Vimovo är fortfarande patentskyddat på de flesta europeiska marknaderna.

Nexium är en protonpumpshämmare, utvecklad i Mölndal, som minskar syraproduktionen i magsäcken hos personer med s k reflux och magsår. Vimovo är avsedd för behandling av olika inflammatoriska sjukdomar som reumatiska sjukdomar och Bechterews sjukdom

Affären väntas avslutas under 2018. För Nexium betalar Grünenthal 700 miljoner dollar direkt. Dessutom kan AstraZeneca få framtida milstolpsutbetalningar och försäljningsrelaterade ersättningar på upp till 90 miljoner dollar. För Vimovo blir motsvarande siffror 115 miljoner dollar och upp till 17 miljoner dollar.

Första halvåret 2018 uppgick försäljningen av Nexium i Europa till 121 miljoner dollar och Vimovos globala försäljning, förutom USA och Japan, till 37 miljoner dollar.

AstraZeneca kommer att fortsätta sälja Nexium på alla marknader utanför Europa där man fortfarande har rättigheterna och enligt ett långtidsavtal kommer man att fortsätta tillverka och leverera Nexium.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.421