23948sdkhjf

Vätskedrivande kan ge ökad risk för hudcancer

Nya studier pekar på att det kan finnas en ökad risk för vissa typer av hudcancer hos patienter som behandlas med det vätskedrivande läkemedlet.

Nya studier pekar på att det kan finnas en ökad risk för basalcellscancer och skivepitelcancer i huden hos patienter som behandlas med hydroklortiazid under längre tid. Läkemedelsverket uppmanar sjukvårdspersonal att vara uppmärksamma på hudförändringar och se över behandlingen av patienter som har haft hudcancer.

Hydroklortiazider är vätskedrivande läkemedel som används vid behandling av högt blodtryck, olika typer av ödem och hjärtsvikt, antingen som monoterapi eller i kombination med andra blodtryckssänkande läkemedel.

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA:s säkerhetskommitté PRAC rekommenderar att produktinformationen för läkemedel som innehåller hydroklortiazid, HCTZ, uppdateras. Anledningen är två nya studier som pekar på en ökad risk för basalcellscancer och skivepitelcancer i huden hos patienter som behandlas med HCTZ under längre tid.

De två studierna analyserade data från danska cancerregistret och Läkemedelsregistret. Studierna visar ett kumulativt dosberoende samband mellan HCTZ och icke-melanom hudcancer. Fotosensibiliserande effekter av HCTZ kan fungera som en möjlig mekanism för de observerade hudcancerformerna.

Patienter som behandlas med hydroklortiazid får nu råden att begränsa exponeringen för solljus och UV-strålar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094