23948sdkhjf

Jämställdhet brister för kvinnliga kemister

Andelen kvinnliga professorer vid kemiinstitutioner har ökat från knappt fem procent till cirka 9 procent mellan 2005 och 2015, vid brittiska universitet.

Det framgår av en rapport från från det brittiska kemisamfundet Royal Society of Chemistry med titeln "Diversity landscape of the chemical sciences" .

Rapporten visar på tillståndet i de kemiska vetenskaperna när det gäller jämställdhet, baserat på tillgängliga data och siffror samt vilka brister som finns och vad man mer behöver veta och ska enligt RSC utgöra underlag för fortsatta åtgärder.

Siffror som redovisas i rapporten visar bland annat att andelen kvinnor som är anställda på akademiska poster vid kemiinstitutioner vid brittiska universitet har ökat från 18 till 23 procent sedan 2004. Mer än 70 procent av den professionella och tekniska personalen är män.

Andelen kvinnliga professorer vid kemiinstitutioner har ökat från knappt fem procent till 9 procent mellan 2005 och 2015. Andelen kvinnor i grundutbildning och doktorandutbildning ligger på knappt 45 respektive drygt 40 procent.

RSC föreslår ändringar i policy och praxis, bl a lanseras ett nytt flaggskeppsprogram för att forska om vilka hindren är för kvinnor och vad som kan göras för att förbättra deras chanser, framför allt till ledande poster i forskningen. En ny strategi med betoning på inkludering och diversitet ska tas fram.

RSC uppmanar också andra att vidta åtgärder eftersom man inte kan göra detta själva.

"Vetenskapssamhället måste ta i tu med de orättvisor som finns i systemet och se till att så många kvinnor som möjligt kan bidra till vetenskapliga upptäckter och innovation."

Länk till rapporten:

Diversity landscape of the chemical sciences

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094