23948sdkhjf

Merck slutar sälja rotavirusvaccin i Västafrika

I ett upprop uppmanar organisationen Care2 läkemedelsbolaget Merck att ändra sitt beslut att upphöra med prisnedsatt rotavirusvaccin till barn i Västafrika.

Vaccinet, Rotateq, skyddar mot en dödlig form av diarre, orsakad av rotavirus, som dödar 215 000 barn under fem års ålder, uppskattar WHO.

Merck har sedan 2011 sålt vaccinet till vaccinalliansen Gavi för rabatterat pris och har sedan dess levererat 30 miljoner vaccindoser till fyra afrikanska länder: Burkina Faso, Ivory Coast, Mali, och São Tomé och Príncipe till en kostnad av knappt 30 kronor.

Nu kommer man att dra ned leveranserna till en tredjedel under 2018-19 och upphöra med dem helt 2020.

Bolaget ger som skäl problem med tillverkning och förpackning samt "lands-specifika krav". Man erbjuder hjälp till UNICEF att hitta alterntiva vacciner mot rotavirus.

Merck kommer att börja sälja Rotateq till Kina där man enligt NPR, National Public Radio, USA, får mellan 300 och 400 kronor per dos, det vill säga en betydligt högre vinstmarginal än i Afrika.

Enligt Merck beror beslutet att sälja till Kina på ett "bindande avtal som undertecknades med ett lokalt vaccinbolag 2012."

Skandaler kring inhemska kinesiska vaccintillverkare den senaste tiden har säkert bidragit till att driva upp priserna på importvacciner i Kina.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08