23948sdkhjf

SOBI storhandlar från AstraZeneca

Swedish Orphan Biovitrum AB (Sobi) har ingått avtal med AstraZeneca, om att förvärva rättigheterna till Synagis (palivizumab) i USA för 13,6 miljarder kronor.

Avtalet innebär också att Sobi kommer att ha rätt att ta del av 50 procent av den framtida potentiella avkastningen från läkemedelskandidaten MEDI8897 på den amerikanska marknaden.

Den totala initiala köpeskillingen motsvarar 1 500 miljoner dollar (13,6 miljarder kronor och består dels av 1 000 miljoner dollar (9,1 miljarder kronor) i kontanter och dels av nyemitterade Sobi-aktier motsvarande 500 miljoner dollar (4,5 miljarder kronor).

Därutöver kan uppskjutna och villkorade betalningar komma att utgå.

Synagis är den enda godkända förebyggande behandlingen för respiratoriskt syncytialvirus (RSV) hos spädbarn med hög sjukdomsrisk.

Förvärvet av Synagis anses öka den relativa betydelsen av Sobis affärsområde Immunology (som kommer att bestå av Kineret, emapalumab och Synagis) som därmed kommer att stå för merparten av intäkterna inom Specialty Care.

Köpet förväntas bidrar till Sobis expansion i USA och därmed fler strategiska förvärv. Synagis omsatte 269 miljoner dollar (2,4 miljarder kronor) under tolvmånadersperioden juli 2017 – juni 2018.

Synagis är ett läkemedel godkänt för förebyggande av allvarliga nedre luftvägsinfektioner (NLI) orsakade av RSV hos barn med hög sjukdomsrisk och är den enda godkända förebyggande behandlingen för infektioner orsakade av RSV.

Sobi kommer att ansvara för kommersialiseringen av Synagis i USA.

MEDI8897 är en uppföljningsprodukt till Synagis och är en monoklonal antikropp (mAb) som utvärderas för att förebygga NLI orsakade av RSV i en bredare patientgrupp. I mars 2015 erhöll MEDI8897 så kallad ”Fast Track”-status från den amerikanska läkemedelsmyndigheten, FDA.

Jag gläder mig åt att kunna addera Synagis till vår produktportfölj eftersom det är den enda behandlingen som förebygger infektioner orsakade av RSV i denna utsatta patientgrupp med stora medicinska behov.

Synagis kommer att bli en viktig strategisk katalysator för bolagets fortsatta utveckling och skapar en kraftfull plattform för tillväxt inom sällsynta sjukdomar. Vi ser tillskottet som en språngbräda för att driva en hållbar tillväxt i USA och det gör Sobi till en mer attraktiv partner”, kommenterar Sobis vd och koncernchef Guido Oelkers i ett pressmeddelande.

Sobis fokus på Synagis kommer att göra det möjligt för spädbarn i USA att även fortsättningsvis få tillgång till denna viktiga behandling, medan AstraZeneca lägger stor vikt vid en framgångsrik utveckling och kommersialisering av MEDI8897”, kommenterar AstraZenecas vd Pascal Soriot.

Efter köpet kommer AstraZeneca att äga 8,1 procent av det totala antalet aktier och rösterna i Sobi. AstraZeneca har åtagit sig att under 12 månader från slutförandet av förvärvet att inte sälja aktierna och att under 18 månader från slutförandet av förvärvet inte förvärva ytterligare aktier i Sobi.



Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.127