23948sdkhjf

Ligger bakom migränmedicin – Får Forska Sveriges pris

Hans forskning har lett fram till flera nya läkemedel mot migrän.

Stiftelsen forska Sveriges forskarutmärkelse 2018 tilldelas professor Lars Edvinsson vid Lunds universitet. Utmärkelsen uppmärksammar Lars Edvinssons idoga grundforskning och banbrytande upptäckt, som har lett fram till konkret nytta genom nya läkemedel för patienter med migrän.

– Tack vare professor Edvinssons forskning kommer människor med migrän världen över att kunna bli hjälpta. Idag lider runt 14 procent av världens befolkning av migrän1. Enbart i Sverige är över en miljon drabbade. Med forska Sveriges forskarutmärkelse vill vi visa på vikten av medicinsk forskning och hur det gynnar ökad hälsa och samhällets välstånd, säger Anna Nilsson Vindefjärd, generalsekreterare forska Sverige.

Lars Edvinsson har i sin forskning lokaliserat och påvisat hur ett ämne, CGRP, med tidigare okända effekter, kopplar till migrän. När ämnet utsöndras svullnar blodkärlen i hjärnan och dess nervtrådar blir hyperkänsliga för stimuli. Upptäckten har lett till att företag kan utveckla migränläkemedel, som blockerar ämnets effekter.

Det finns flera läkemedel som bygger på upptäkten. Ett av migränläkemedlen, Aimovig med den verksamma sustansen Erenumab, är godkänt av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA, den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA och det svenska Läkemedelsverket. Nu väntar läkemedelsbolaget Novartis på klartecken från Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket att få in behandlingen i högkostnadsskyddet. Två andra migränläkemedel är godkända av FDA och är nu på väg att godkännas i Europa.

Lars Edvinsson är professor i experimentell kärlforskning vid Lunds universitet, director vid Center of Excellence in stroke reseach, Köpenhamns universitetssjukhus samt director och grundare av Glostrup research institute vid Köpenhamns universitetssjukhus.

Utmärkelsen delas ut vid Forska Sverige-dagen, som arrangeras onsdagen den 28:e november på Nobelmuseet i Stockholm.

År 2017 gick stiftelsens utmärkelser till en världskänd forskare och en svensk politiker.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096