23948sdkhjf

Han vill fånga koldioxid med elektricitet

Amerikanska forskare undersöker potentialen hos en metod för energi med negativa utsläpp, där elektricitet från förnybara energikällor används för att fånga in koldioxid och generera bränsle.

Det är forskare vid University of California Santa Cruz som utvärderat en ny metod för att fånga in koldioxid genom en så kallad elektrogeokemisk process. Processen använder sig av elektricitet från förnybara energikällor, för att genom elektrolys av saltvatten framställa väte och syre, tillsammans med kemiska reaktioner som involverar vanligt förekommande mineraler, för att producera en lösning som absorberar och håller kvar koldioxid från atmosfären. En fördel med processen är att den även genererar vätgas som kan användas som bränsle och skapar biprodukter som kan hjälpa till att motverka försurningen av haven.

- Den minskar inte bara koldioxiden i atmosfären utan tillför också alkalinitet till havet, så den har dubbla fördelar, förklarar Greg Rau vid University of California Santa Cruz.

Den metod för negativa utsläpp som hittills fått mest uppmärksamhet kallas för BECCS (Biomass Energy plus Carbon Capture and Storage) och går ut på att man odlar träd eller andra bioenergigrödor, som absorberar koldioxid då de växer, bränner biomassan som bränsle i kraftverk, fångar in utsläppen och begraver den koncentrerade koldioxiden under marken.

- BECCS är dyrt och kostar mycket energi. Vi tror att denna elektrokemiska process för att genererar väte är ett mer effektivt sätt att generera energi med negativa utsläpp och har högre kapacitet, säger Greg Rau.

Greg uppskattar att den elektrogeokemiska metoder i genomsnitt kan öka energigenerering och koldioxidavlägsnande med mer än 50 gånger mot BECCS, till motsvarande eller lägre kostnad.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126