23948sdkhjf

Sahlgrenska satsar på precisionsmedicin

Genom sitt samarbete inom Genomic medicine Sweden får Sahlgrenska pengar till ett centrum för genetisk analys.

Sahlgrenska universitetssjukhuset och Sahlgrenska akademin är en del av Genomic medicine Sweden, som nu får 44 miljoner kronor i statligt bidrag, en del i den nationella satsningen på genetik och precisionsmedicin. 

Pengarna, som kommer från Vinnova, gör så att Sahlgrenska kan öppna ett helt nytt centrum för genetisk analys under våren 2019. 

– Centrumbildningen skapar förutsättningar för samverkan inom precisionsmedicin på både ett nationellt och internationellt plan. Det här är ett forskningsfält på stor frammarsch och arbetet i centrumet kommer därför att ske i tätt samarbete med Sahlgrenska akademin, säger Lars Palmqvist, projektledare och tillträdande verksamhetschef för det nya centrat, i ett pressmeddelande. 

Forskningsanslag, statliga medel och tillskott från övriga verksamheter har lagt grunden för finansieringen av ny och mer avancerad utrustning för snabbare och billigare gensekvensering. 

– En ökad satsning på det här området innebär att vi kan förbättra vår diagnostik och ge mer skräddarsydd behandling utifrån patientens unika förutsättningar. Vi kommer också att kunna upptäcka och behandla vissa sjukdomar i tidigare skede eller kanske till och med förhindra att sjukdom uppstår över huvud taget genom att tidigare upptäcka ärftliga risker för vissa sjukdomar hos patienten, säger Lars Palmqvist. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078