23948sdkhjf

Dyr teknik avlägsnar mikroplaster

I ett nytt samarbetsprojekt bekräftas att membranteknologi effektivt avlägsnar mikroplast från avloppsvatten.

Det kan finnas så många som 50 biljoner mikroplastartiklar i världshaven. Plastfragmenten kan ha en stor, negativ inverkan på det marina livet och är ett allvarligt hot mot miljön. Plastfragmenten kommer ifrån konsumentprodukter och industrin, och är mindre än fem millimeter i diameter.

Fragmenten har bland annat hittats i 16 av 17 märken av havssalt, fyra av fem dricksvattenprover och i 80 procent av brittiska musslor. Eftersom plasten även har hittats i matsmältningsorganen hos havslevande djur, från plankton till marina däggdjur, har de också hamnat i människans näringskedja.

Alla sväljer regelbundet bitar av mikroplast och det finns idag inga kända hälsoeffekter hos människor, men bevis för att de skadar djurlivet, särskilt i havet.

Enligt Emmanuel Joncquez, specialist på bioreaktorprocesser på Alfa Laval, är forskningen om den globala mikroplast-frågan fortfarande i startgroparna, men fler börjar erkänna problemet.

"Eftersom mikroplast är svårt att hitta och mäta kan problemet vara ännu värre än vi nu anar. Ett fåtal havstrålare har försökt att samla in partiklar under 0,3 millimeter i diameter, men är de mellan 0,3 och 0,005 millimeter finns ännu inget vetenskapligt accepterat sätt att kvantifiera partiklarna på. FN:s miljöprogram Clean Seas, som lanserades i år, uppmuntrar länder att faktiskt börja vidta åtgärder, säger han i ett pressmeddelande.

Alfa Laval har arbetat tillsammans med Plastic Change, Århus universitet, Roskildes universitet och EnviDan för att mäta mängden mikroplast som släppts ut i Roskildefjorden från vattenreningsanläggningen i Bjergmarken. Företagget har drivit en pilotanläggning med membranbioreaktorer (MBR) som kan filtrera ner till 0,2 mikrometer. Anläggningen hjälpte forskarna genom att koncentrera de fria, fasta ämnena i vattnet 50 gånger, vilket gjorde att det blev lättare att studera.

"Koncentrationen av plast i ett danskt avloppsvatten är lyckligtvis inte så hög idag, det räcker att ta prover av en liten mängd vatten för att få ett tillräckligt och representativt prov. Men man måste ändå filtrera en stor mängd vatten. Alfa Lavals MBR–teknologi kunde skapa en koncentration av plasten från en stor mängd avloppsvatten, kommenterar Claudia Sick, biolog och projektledare på den danska organisationen Plastic Change.

Inga mikroplastpartiklar har än så länge hittats i avloppsvatten efter pilotanläggningen – analysen har gjorts ned till 50 mikrometer.

Men även om MBR-tekniken är effektiv för att avlägsna mikroplaster, är det fortfarande en mer kostsam och energikrävande teknik än t ex sedimenteringstankar.

Teknikskiftet är dock på gång och flera vattenreningsanläggningar i bland annat Sverige och Finland har installerat membranreaktorer. Emmanuel Joncquez tror att det kommer att ta några år för forskare att utveckla ett effektivt och standardiserat sätt att mäta mängden mikroplaster i vattnet, men att de är på god väg. Skulle framtida lagstiftning kräva ytterligare avlägsnande av mikroplaster, eller att reglerna för vattenrening skulle ändras, finns nu en fungerande teknik för det.

"Vi vet att MBR fungerar, men det viktiga nu till en början är att undvika att mer plast hamnar i haven. Människor släpper ut upp till 14 miljoner ton plast i havet varje år. Det är mycket att städa upp", kommenterar Emmanuel Joncquez.

De 7 främsta källorna till mikroplaster:

  • 35 % syntetiska textilier

  • 28 % syntetiskt gummi från bildäck

  • 24 % stadsdamm

  • 7 % vägmarkeringar

  • 3,7 % marina beläggningar och färger

  • 0,3 % plastpellets

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078