23948sdkhjf

Epilepsigener pekar mot ny behandling

I den största internationella studien i sitt slag har 11 nya gener kopplade till epilepsi upptäckts.

Forskningen som publiceras i Nature Communications ökar kunskapen om de biologiska orsakerna bakom epilepsi och kan också ge kunskaper som bidrar till utvecklingen av nya behandlingar för tillståndet.

Forskarna i studien har jämfört DNA hos ca 15 000 personer med epilepsi med DNA hos ca 30 000 personer som inte har epilepsi. Det har skapat en bättre förståelse för de genetiska faktorer som bidrar de de vanligaste epilepsiformerna och resultaten har tredubblat antalet kända genetiska kopplingar och pekar på 11 nya gener.

Bland annat fann man att majoriteten av dagens antiepileptika går direkt på en eller flera av de associerade generna. Man identifierade också ytterligare 166 läkemedel som också går på de identifierade epilepsigenerna och som är lovande kandidater för ny epilepsiterapi.

"Arbetet illustrerar kraften i forskarsamarbete över lands- och kontinentgränser. Att vi har hittat dessa nya gener ger viktig information och utgör ett viktigt steg mot att bota epilepsi," säger Gianpiero Cavalleri, Royal College of Surgeons in Ireland, en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Drygt 150 forskare i Europa, Australien, Asien, Syd- och Nordamerika har deltagit i projektet och har samarbetat i International League Against Epilepsy (ILAE) Consortium on Complex Epilepsies.

Länk till artikel

Genome-wide mega-analysis identifies 16 loci and highlights diverse biological mechanisms in the common epilepsies

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079