23948sdkhjf

Ny glaskeram för tandlagning

Forskare på Ångströmlaboratoriet vid Uppsala universitet har tagit fram glaskeramer lämpliga som tandlagningsmaterial, som är tre gånger starkare än befintliga.

Det är forskare på enheten för tillämpad materialvetenskap vid Ångström laboratoriet som utvecklat en halvgenomskinlig (inte vit som dagens tandlagningsmaterial) glaskeram som är en mikrostruktur av monokristallina zirkoniumoxidnanopartiklar inbäddade i en amorf kiseloxidmatris.

Färgen kan tyckas oväsentlig men kombinationen av färg och hållbarhet har visat sig vara en särskilt lyckad kombination när det kommer till material som tandläkare använder för att laga tänder.

Ett dilemma inom dagens tandvård är att starka material är vita till färgen (en onaturligt vit färg) och de material som är halvgenomskinliga är inte lika starka.

Den nya glaskeramen är tre gånger starkare dagens och dessutom halvgenomskinlig till färgen. Det innebär att man kan anpassa tandens färg till patientens övriga tänder och resultatet ser naturligt ut.

Materialet är tänkt att användas vid lagningar, till tänder som har gått sönder, bryggor och kronor, förklarar forskaren Wei Xia som tillsammans Håkan Engqvist och Le Fu leder forskargruppen.

Förhoppningen är att det nya materialet ska ge patienterna en bättre munhälsa och på lång sikt göra vården billigare då patienten inte behöver besöka sin tandläkare lika ofta.

Forskarna hoppas nu få ut sin forskning på marknaden. Planen är att använda glaskeramerna till flera områden som behöver starkt och halvgenomskinligt material, exempelvis olika typer av implantat.

Ultrastrong Translucent Glass Ceramic with Nanocrystalline, Biomimetic Structure, Nano Lett. 2018, 18, 11, 7146-7154

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125