23948sdkhjf

Borreliavaccin i fas II

Franska vaccinutvecklande bolaget Valneva med tillverkning bland annat i Solna, meddelar att man startar en fas II-prövning av VLA15.

För vaccinkandidaten mot Borrelia (Lyme disease) ska bolaget i fas II-prövningen prova ut optimal dosering i kommande fas III-studier, som ska testa effektiviteten.

Dels ska man utvärdera den högsta dos som gavs i fas I-prövningen, samt två andra högre doser. Bolaget planerar dessutom att inkludera även ett tre-dos-schema.

Fas II-prövningen väntas hålla på i ca två år med interimdata i mitten av 2020. Det är en av två planerade, parallella studier som är randomiserade, dubbelblinda, placebokontrollerade. Man startar med 120 deltagare och går efter utvärdering av säkerhetsdata vidare till 450 deltagare.

Studiecentra kommer att ligga i områden där borrelios är endemisk. Personer med utläkt infektion av Borrelia burgdorferi, kommer också att inkluderas.

VLA15 är det enda aktiva vaccinprogrammet i klinisk utvecklingsfas mot borrelia.

Vaccinkandidaten är ett multivalent, proteinvaccin som angriper ytproteiner hos borreliabakterien. Målsättningen är ett förebyggande vaccin mot de flesta Borreliabakterier som drabbar människa. Målgrupp är personer med risk över två år i endemiska områden, de som reser till riskområden och de som har haft borrelia tidigare. (En infektion skyddar inte mot alla patogena borreliaarter).

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.144