23948sdkhjf

Effektivare behandling mot MS 

Det finns effektivare behandlingar än den traditionella bromsmedicinen mot skovvis MS.

Blodstamcellstransplantation har visat sig ge bättre effekt på skovvis MS än traditionell bromsmedicin. De resultaten kommer från en internationell studie som publiceras i Journal of the American medical association. Forskare från Akademiska sjukhuset har deltagit i arbetet.  

– Resultaten visar på signifikant bättre resultat för MS-patienter som fick cytostatika i kombination med autolog blodstamcellstransplantation, där stamceller från blodet tas från patientens eget blod. En sak som verkligen överraskar är att de som fick blodstamcellstransplantation faktiskt förbättrades i sina symptom medan de som fick vanlig behandling överlag blev sämre, kommenterar Joachim Burman, överläkare på neurologkliniken, Akademiska sjukhuset, som sedan flera år arbetat med studien och att utveckla behandlingsmetoden. 

Arbetet med studien inleddes redan 2006 med 110 patienter från USA, Storbritannien, Brasilien och Sverige. Bland dem som behandlades med blodstamscellstransplantation var 79 procent stabila utan tecken till sjukdomsaktivitet. Siffran för kontrollgruppen var tre procent.  

I Sverige har den här metoden använts i drygt tio år och mer 200 MS-sjuka har genomgått behandlingen. 

– Cirka två av tre med MS som behandlats i Sverige har blivit stabila och klarar sig utan bromsmedicinering. Vi har goda skäl att tro att en del av dem som vi har behandlat har blivit botade från sjukdomen, berättar Joachim Burman. 

Med de nya forskningsresultaten i ryggen kan det finnas stöd för att ge använda blodstamcellstransplantation till en bredare patientgrupp. Hittills har man främst behandlat patienter med aggressiv MS, som inte fått resultat av bromsmediciner.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093