23948sdkhjf

Torrt vaccin kan bli genombrott

Svenskt bolag söker patent för en torr formulering av Adenovirus. Om de lyckas skulle det innebära ett stort genombrott på vaccinmarknaden.

I sin strävan att kunna vaccinera en så stor del av världens befolkning som möjligt utan dyrbara och komplicerade kyltransporter, är det ett krav från WHO att vacciner ska tåla + 40 grader under minst tre dagar för att erhålla en så kallad CTC-status, conrolled temperature chain.

Det svenska bolaget Ziccums har framgångsrikt avslutat den inledande fasen avseende utveckling av en temperaturstabil formulering av Adenovirus. Bolagets formulering tål lagring i minst en vecka i + 40 grader utan förluster och möter därmed WHOs krav för CTC status. Ziccums formulering är enligt bolaget unik och kan möjliggöra en betydande ökning av människor som kan vaccineras. Baserat på detta har en patentansökan inlämnats.

– Baserat på Ziccums teknik Laminarpace utvecklar bolaget torra formuleringar av biologiska läkemedel. Det är en komplicerad process och det är en betydande milstolpe för oss när vi nu kan lösa en uppgift ingen hittills lyckats med och som vi nu söker patent för. Vi kan torka och lagra Adenovirus i en vecka i + 40 grader, som vid tillsättande av sterilt vatten uppvisar ett opåverkat och intakt virus. säger bolagets vd Göran Conradson i en kommentar.

Den torra formuleringen som genereras med bolagets teknologi löses snabbt upp vid tillsättning av sterilt vatten varefter vaccinering eller behandling kan utföras. Vidare konstateras i resultaten som ligger till grund för bolagets patentansökan att det pulver som genereras har sådana egenskaper att det potentiellt kan komma att användas för vaccinering via inhalation, vilket ytterligare skulle öka antalet människor som kan vaccineras eller behandlas då vatten och sprutor inte skulle behövas.

– I dagsläget pågår det kliniska utvecklingsprogram där Adenovirus används avseende vaccin mot bland annat Malaria, Ebolavirus, hjärnhinneinflammation samt HIV. Detta är sjukdomar som drabbar långt över 100 miljoner människor varje år, där Ziccums torra formulering skulle möjliggöra att antalet människor som kan vaccineras skulle mångdubblas. Adenovirus används även inom genterapi, där över 500 kliniska genterapiförsök pågår samt även behandling av cancer, kommenterar Göran Conradson.

Det Lundabaserade bolaget Ziccums aktie är upptagen till handel på Spotlight Stockmarket.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095