23948sdkhjf

Alzheimerkandidat prövas i fas III

Bioarctics partner Eisai förbereder en bekräftade fas III-studie i patienter med tidig alzheimer.

Det FoU-baserade läkemedelsbolag Eisai kommer att starta en bekräftande Fas 3-studie av kandidaten BAN2401 i patienter med tidig Alzheimers sjukdom. Studien planeras att starta under första kvartalet 2019.

Kandidaten BAN2401 är resultatet av en strategisk forskningsallians mellan Bioarctic och Eisai som syftar till att identifiera en potentiell immunoterapi för Alzheimers sjukdom. Eisai ansvarar för den kliniska utvecklingen av BAN2401.

Bolaget kommer även att starta en öppen förlängningsstudie för patienter som tidigare deltagit i den kliniska Fas 2b-studien, med den högsta dosen 10 mg/kg två gånger per månad. Detta innebär att patienter som tidigare deltagit i Fas 2b-studien får tillgång till BAN2401 och kan dra nytta av behandlingen. Den öppna förlängningsstudien kommer att ge ytterligare viktig information om tolerabilitet och effekt på sjukdomsprogressionen vid en längre tids behandling med kandidaten.

– Informationen idag från Eisai är mycket positiv och jag är glad över framstegen i den kliniska utvecklingen av BAN2401. En bekräftande Fas 3-studie är ett viktigt steg framåt för kandidaten. Vårt mål är att läkemedelskandidaten ska möta det ouppfyllda medicinska behovet av en effektiv sjukdomsmodifierande behandling som förbättrar livskvaliteten för Alzheimerpatienter, säger Gunilla Osswald, vd Bioarctic, i ett pressmeddelande.

Kandidaten BAN2401 är en humaniserad monoklonal antikropp som binder selektivt till de toxiska aggregerade formerna av amyloid-beta i hjärnan. I Fas 2b-studien med 856 patienter med tidig Alzheimers sjukdom visade BAN2401 effekt i form av kraftig reduktion av aggregerad amyloid-beta i hjärnan och långsammare klinisk försämring och med god tolerabilitet. Den potentiella sjukdomsmodifierande effekten av BAN2401 stöddes ytterligare av effekt på neurodegenerativa biomarkörer i cerebrospinalvätska (CSF) som neurogranin, total-tau, fosfo-tau och neurofilament light protein.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126