23948sdkhjf

Branschupprop för svensk life science

”Engagemanget finns men förutsättningarna måste komma från regeringen.” Namnkunnigt ekosystemet samlar sig bakom uppgiften att stärka Sveriges som life science-nation. Idag lämnas åtgärdsförslagen till regeringen.

I slutet av november fick SwedenBIO och Lotta Ljungqvist, President & vd GE Nordic, ansvar för att gemensamt samla och leda en arbetsgrupp om att stärka Sveriges internationella attraktionskraft och lyskraft som life science-nation. Idag sker leverans till regeringen, via life science-kontoret och de tre statssekreterarna för utbildnings-, närings- och socialdepartementet. Så här skriver de:

”Uppslutningen och engagemanget bakom inspelet talar sitt tydliga språk – det brådskar att ta sig an uppgiften. Ekosystemet är redo att hugga i, nu behöver regeringen möta upp med resurser och tydliga signaler i den nationella life science-strategin.

Vårt inspel har samlat en bredd av aktörer, från akademi, inkubatorer och science parks, forskningsinfrastrukturer, branschorganisationer, offentliga investerings- och exportfrämjande organisationer och inte minst kapitalmarknadsaktörer. Det här pekar på två saker:

1) Förväntansbilden på regeringen att göra sitt för att resurssätta och skapa förutsättningar för en starkare internationell attraktionskraft är hög. Life science i Sverige är beroende av en stark internationell uppkoppling, vad gäller kapital, kompetens och tillgång till en global marknad. Det här är storheter som vi inte enbart kan skapa inom landets gränser – det säger sig självt. Då gäller det att både ordna ett synliggörande för omvärlden och att ha något attraktivt nog att synliggöra!

2) Ekosystemet har inte tid att vänta längre på insikt och action. Det finns ett momentum här och nu och därför samlar sig en rad aktörer för att med sina röster tala om varför det här är viktigt och hur de själva kan bidra.”

– Om vi kan samla detta engagemang på två månader, då säger det en del om den efterfrågan som finns, konstaterar Helena Strigård vice vd på SwedenBIO och projektledare för arbetet och fortsätter:

– Vi har tagit fram ett ambitiöst och konkret paket åtgärder för både offentliga och privata aktörer att hugga tag i. Ingen kan göra allt men alla kan göra något. Jag hoppas att regeringen ser att det är ett tillfälle här och nu då bottom-up kan möta top-down för att gemensamt ta ett stort kliv fram i den internationella konkurrensen. Engagemanget finns och det är brett, men förutsättningarna måste komma från regeringen. Inte minst i form av att skyndsamt resurssätta investerings- och exportfrämjandet och förse life science-strategin med en budget.

Lotta Ljungqvist, som delat på ansvaret för gruppen tillsammans med SwedenBIO:

– Hur svårt ska det behöva vara att som i våra närmaste konkurrentländer organisera oss på ett sätt som effektivt stärker oss som life science-nation? Inom industrin är vi redo att ta vårt ansvar för att Sverige fortsatt ska kunna hävda oss som en kunskapsekonomi inom life science, nu måste vi skapa verkstad.

Här finns inspelet till den nationella life science-strategin och dess implementering.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078