23948sdkhjf

Oriflame-grundarna satsar på hjärnforskning

Ett nytt forskningsinstitut för hjärnhälsa etableras i Sverige. Verksamheten kommer att baseras på professor Miia Kivipeltos banbrytande resultat från den så kallade FINGER-studien.

Alzheimers sjukdom är fortfarande obotlig och försök att få fram effektiva läkemedel har hittills misslyckats, varför det behövs nya angreppssätt. Det nya forskningsinstitutet för hjärnhälsa, Fingers Brain Health Institute, ska bedriva egen klinisk forskning och utveckla metoder för att förhindra eller fördröja demenssjukdomar. Institutet med placering i Stockholm kommer att samarbeta med ledande forskningsinstitutioner i Sverige och internationellt. Stiftarna bakom forskningsinstitutet är Jonas och Robert af Jochnick som grundat skönhetsjätten Oriflame, Leif Lundblad och Alzheimerfonden.

Institutets verksamhet kommer att baseras på professor Miia Kivipeltos banbrytande vetenskapliga resultat från den så kallade FINGER-studien, Finnish Geriatric Intervention Study to Prevent Cognitive Impairment and Disability. Studien visar tydligt att förändringar av olika livsstilsfaktorer kan förhindra kognitiv svikt och utvecklingen av demenssjukdomar hos ett antal riskgrupper.

Institutet ska genomföra den kliniska forskningen tillsammans med frivilliga deltagare. Målet är att institutets forskningsresultat snabbt ska kunna resultera i nya metoder för individanpassade kliniska behandlingar av personer som löper en förhöjd risk att utveckla demenssjukdomar.

Verksamheten skall bedrivas som en icke-vinstdrivande stiftelse. Den kommer att lokaliseras till och samarbeta med Stockholms Sjukhem på Kungsholmen i Stockholm. Stockholms Sjukhem har ett brett vårdutbud samt omsorgsverksamhet, vilket innebär möjligheter till synergier och gemensam utveckling.

Initiativtagare till det nya institutet är professor Miia Kivipelto, Karolinska Institutet, och docent Maris Hartmanis, tidigare vd för Medivir.

– Vi kan förebygga demens. Jag tror att mer än 30 procent av samtliga fall av Alzheimers sjukdom är relaterade till faktorer som kan påverkas, såsom blodtryck, depression, diabetes och fysisk aktivitet. Detta är ett konservativt antagande , säger Miia Kivipelto i ett pressmeddelande.

Alzheimerfonden, Jonas och Robert af Jochnick samt Leif Lundblad har beslutat att stödja detta initiativ och utgör stiftarna av institutet.

– Många kommer insjukna i någon demenssjukdom de kommande åren och politikerna måste ta frågan på mycket större allvar än idag. Vi är glada att kunna medverka i denna innovativa kliniska satsning som blir den första i sitt slag i Sverige, kommenterar Liselotte Jansson, generalsekreterare på Alzheimerfonden.

Vidare finansiering av institutets forskningsverksamhet kommer att säkras genom donationer från privatpersoner, stiftelser och företag i nära samarbete med Vator Securities som är stiftelsens strategiska rådgivare i berörda frågor. Vator Securities samarbetar med stiftelsen på pro bono-basis.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11