23948sdkhjf

Myndigheten varnar: Mässling i Alperna

Nyligen har flera fall av mässling rapporterats i franska Alperna.

Resenärer som planerar att besöka områden i världen där det förekommer mässling bör se över sitt behov av skydd innan avresan, och vara uppmärksamma på eventuella symtom efter hemkomsten. Nyligen har flera fall av mässling rapporterats i franska Alperna.

Enligt franska myndigheter pågår just nu ett utbrott av mässling som bland annat berör skidorten Val Thorens. Två danskar har också fått mässling efter resor till området. I Sverige har inte några fall av mässling med koppling till utbrottet rapporterats.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att alla har ett skydd mot mässling, och att vuxna särskilt ser över behovet av vaccinationer inför utlandsresor. Detta gäller även ungdomar och resor inom Europa. Man kan få skydd mot mässlingen genom vaccination eller genom att ha haft sjukdomen. Det finns inga heltäckande nationella register över vilka som vaccinerats eller varit sjuka. Vaccination mot mässling infördes 1971, men få vaccinerades i början av 1970-talet.

Symtomen på mässling är bland annat torrhosta, irriterade ögon, snuva och feber. Först ett par dagar senare kommer de karakteristiska utslagen. Mässling orsakas av ett virus som tillhör gruppen paramyxovirus. Sjukdomen är en av de mest smittsamma sjukdomar som finns. Mässlingvirus utsöndras med andningsluften och sprids via luften som droppar (aerosol). Mottagliga personer smittas via luftvägarnas eller ögonens slemhinnor. Inkubationstiden är 7–18 dygn, oftast runt 10 dygn.

Personer som saknar immunitet mot mässling, eller är osäkra på sin vaccinationsstatus, och som upplever mässlingssymtom efter vistelse i ett område där mässling förekommer, bör kontakta 1177 Vårdguiden. Man ska inte sätta sig i ett väntrum eftersom man då riskerar att utsätta andra för smitta.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079