23948sdkhjf

App för blödarsjuka

Nu lanseras en app som gör det möjligt för blödarsjuka att följa sina egna beräknade faktor VIII-nivåer direkt i mobilen för att undvika att nivåerna låga.

Den som lever med hemofili A, blödarsjuka, saknar eller har brist på proteinet faktor VIII, som behövs för att blodet ska kunna koagulera eller levra sig. Är bristen omfattande kan blodet inte levra sig vid skador och även till synes spontana blödningar kan uppstå i framförallt leder och muskler. Patienten står därför under förebyggande behandling som innebär att med jämna intervall tillföra faktorkoncentrat för att hålla en tillräckligt hög nivå att spontana blödningar förhindras. För att hjälpa blodet koagulera tillförs kougulationsfaktor VIII, vanligen genom att behandla i förebyggande syfte men även vid behov för att få stopp på en akut blödning.

Shire of Sweden som är en del av läkemedelsbolaget Takeda lanserar nu en app, myPKfit, som kan hålla koll på beräknade faktor VIII-nivåer i förhållande till faktorkoncentratens effekt och halveringstid samt användarens skiftande nivåer av fysisk aktivitet. Patienten får tillgång till mobilappen från den behandlande läkaren. QR koden aktiverar mobilappen och överför personlig data och det medicinska behandlingsschemat från läkarens myPKfit-version till patientens egna mobilapp. Appen gör det enkelt och bekvämt att registrera blödningar och infusioner samt hålla koll på beräknade faktor VIII-nivåer efter profylaktisk behandling.

Följande funktioner finns i appen:

  • Faktormetern som visar beräknade faktor VIII-nivåer över tid
  • Kalenderfunktion i vilken infusioner och blödningar loggas
  • Alarmfunktion som signalerar när faktor VIII-nivåerna är låga
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.157