23948sdkhjf

”Vi blev för generösa” - nu måste alla betala

Reglerna för rådgivning och ansökningar om kliniska prövningar ändras hos Läkemedelsverket. Nu måste även akademin betala avgift.

Från och med den 1 mars 2019 kommer även icke- kommersiella aktörer att avgiftsbeläggas av Läkemedelsverket vid vetenskaplig rådgivning och vid ansökningar om klinisk prövning. Undantag kan komma att göras i enskilda fall.

– Gruppen icke kommersiella aktörer utgörs nästan uteslutande av akademin, förklarar Marie Gårdmark.

Läkemedelsverket har kommit fram till att avgiftsbefrielse för icke-kommersiella aktörer inte är förenlig med likhetsprincipen och saknar tillräckligt författningsstöd i förordningen (2010:1167) om avgifter för den statliga kontrollen av läkemedel. Därför slopas från och med 1 mars 2019 tidigare praxis som i praktiken inneburit en generell avgiftsbefrielse för icke-kommersiella aktörer vid vetenskaplig rådgivning och vid ansökan om klinisk prövning.

– Vi har kommit fram till att vi blev för generösa i tillämpningen av denna praxis. Gruppen icke kommersiella aktörer står varje år för cirka 20-25 procent av dessa ärenden, säger Marie Gårdmark.

Ansökningar som redan har kommit in till Läkemedelsverket kommer att behandlas enligt tidigare verkspraxis. I det enskilda fallet får Läkemedelsverket fortfarande enligt ovan nämnda förordning betala tillbaka eller sätta ned hela eller delar av en avgift.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078