23948sdkhjf

Missen i Mölndal

I förra veckan offentliggjordes bilder av de första husen i GoCo – klustersatsningen för hälsa och innovation som kommer att blir Astrazenecas nya grannar i Mölndal. Men bilderna fick starka reaktioner.

Bilderna visar byggnader med storskaliga människostatyer på hustaken. Människor som ska signalera verksamhetens innehåll. På skisserna syns dock bara män avbildade. Och reaktionerna lät inte vänta på sig. Flera läsare hörde av sig till oss med frågor och synpunkter. En av dem som hörde av sig till Life Science Sweden var Caroline Adiels. Hon är doktor och forskare vid institutionen för fysik, Göteborgs universitet.

– Om man vill gestalta vad som pågår i verksamheten i form av ”människor i olika poser” på taket, får man kanske tänka ett extra varv så att man inte riskerar vidhålla gamla stereotyper. Allra särskilt vid en nysatsning som denna.

Vi ringde upp arkitektfirman Semrén & Månsson som har ritat det första huset i området.

Varför är det bara män på taket?

– Det är nog både män och kvinnor men det är nog lite osynligt, säger Tobias Fasth, arkitekt och studiochef.

På bilderna som skickades ut var det bara män.

– Det får vi titta vidare på men man ska minnas att detta är en väldigt tidig skiss. Alla byggprojekt tar lång tid och detta är en väldigt tidig skiss. Detta är att betrakta som en intentionsbild. Den fortsatta utvecklingen av skulpturerna kommer att ske i samarbete med en konstnär och i det slutgiltiga skedet kommer det att finnas med både kvinnor, barn och män, förklarar Tobias Fasth.

De första hyresgästerna i hälsoklustret ska flytta in 2021 och hela området ska stå klart 2028.

– Det ska bli spännande att se slutresultatet, konstaterar Caroline Adiels.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.083