23948sdkhjf

Cantargias vd: "Ett styrkebesked"

Under torsdagskvällen offentliggjorde bioteknikbolaget en riktad emission om 106 miljoner kronor där flera tunga investerare klev in. ”Ett styrkebesked” säger vd Göran Forsberg till Life Science Sweden.

Tecknarna i nyemissionen var bland annat Alecta som gick in med 76,5 miljoner kronor och Handelsbanken fonder som gick in med 7,6 miljoner kronor. Alecta blir i och med detta näst största ägare i bolaget efter Sunstone.

Göran Forsberg, vd Cantargia, Vad innebär det för bolaget att Alecta går in så stort?

– Det är ett styrkebesked och det visar på ett stort förtroende för bolaget. Det är oerhört viktigt att man har starka och långsiktiga ägare, vilket vi hade redan innan emissionen, men nu får vi ytterligare förstärkning och kan fokusera ännu mer långsiktigt. Emissionen är mycket bra kortsiktigt, att vi har kapital att gå vidare i våra planer, och långsiktigt då det visar att vi har stöd för det vi håller på med.

Beskedet om emissionen kom efter börsens stängning på torsdagen och har gett ett rejält lyft för aktien under både fredagen och måndagens handel.

– Jag ska inte ägna mig åt att analysera marknaden men kan konstatera att man kan göra nyemissioner av olika skäl. Vi tar in kapital för att komma till nästa fas och vi har en tydlig plan för vad pengarna ska användas till, det är en positiv nyhet. Det är roligt att marknaden förstår och uppskattar detta.

Emissionen ska finansiera två nya kliniska aktiviteter. Den första aktiviteten är att förbereda och genomföra en klinisk studie med CAN04 i USA. Den andra aktiviteten innebär en utökning av den pågående CANFOUR-studien i patienter med icke-småcellig lungcancer eller bukspottkörtelcancer.

Hur lång har ni kommit i planerna med USA-studien?

– Vårt första steg är att inleda en diskussion med FDA och baserat på deras feedback blir riktningen för studien ännu mer tydlig. Förberedelserna för detta är igång och med emissionen i ryggen kan vi nu trycka på knappen och träffa FDA och bygga upp kontakter med de kliniska sjukhusen i USA.

Emissionen ger er också möjlighet till en utökning av den pågående CANFOUR-studien. Berätta mer.

– Generellt sätt kan man säga att det inom läkemedelsutveckling är bra att börja lite bredare och ta in många sjukdomar och se vart det nappar och var de bästa kommersiella möjligheterna finns. Vi har fokuserat på icke-småcellig lungcancer och bukspottkörtelcancer. Någon gång under resans gång måste vi rikta in oss ytterligare och detta kan vi nu titta närmare på genom att inkludera fler patienter i studien CANFOUR.

Under 2018 genomförde bolaget två listbyten, från First North till Premier och slutligen till Nasdaqs huvudlista. Vad har detta inneburit för bolaget?

– I slutet av 2017 kommunicerade vi att vi planerade ett listbyte till huvudlistan så steget via Premier var mer av en formalitet. Att ligga på huvudlistan gör att vi får mycket mer exponering och det har möjliggjort för nya investerar att komma in. Ett listbyte i kombination med att vi har kunna leverera i enlighet med marknadens förväntningar öppnar upp för ett större intresse för bolaget.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093