23948sdkhjf

Miljardemission när Astra cancersatsar

Läkemedelsjätten har ingått avtal med japanska Daiichi Sankyo för utveckling av cancerläkemedel. Nu ska bolaget ta in 32 miljarder kronor för att finansiera affären.

Under natten meddelade Astrazeneca att de har tecknat ett samarbets- och utvecklingsavtal med japanska läkemedelsbolaget Daiichi Sankyo inom cancer.

Astrazeneca kommer att göra en direktbetalning till Daiichi Sankyo på 1,35 miljarder dollar, motsvarande cirka 12,5 miljarder kronor, för att utveckla och kommersialisera cancerpreparatet trastuzumab deruxtecan. Senare tillkommer milstolpebetalningar. Totalt ska Astrazeneca betala upp till 64 miljarder kronor till det japanska bolaget.

För att finansiera affären planerar bolaget en nyemission om totalt 32 miljarder kronor. En av storägarna i Astrazeneca är investmentbolaget Investor. De väljer dock att inte delta i emissionen uppger di.se.

Cancerpreparatet trastuzumab deruxtecan utvecklas som en ny medicin för behandling av HER2-positiv bröst- och magsäckscancer. Preparatet fick så kallad Breakthrough terapy designation av det amerikanska läkemedelsverket, FDA, 2017.

Bolagen kommer tillsammans att utveckla och kommersialisera cancerläkemedlet globalt förutom i Japan där Daiichi Sankyo ska behålla de exklusiva rättigheterna. Bolagen kommer att dela på utvecklings- och kommersialiseringskostnader samt intäkter från preparatet globalt, förutom i Japan.

Vid torsdagens börsstängning handlades Astrazencena till rekordkursen strax över 800 kronor. I fredagens morgonhandel tappade bolaget på nattens nyhet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078