23948sdkhjf

Ett steg närmare ett medel mot åldrande

Med en ny metod kan KI-forskarna ha hittat ett nytt medel mot åldrande. 

Forskare vid Karolinska institutet har utvecklat en ny metod för att hitta substanser som förhindrar åldrande.  

– Med vår metod går det att använda cellodlingssystem för att se hur olika substanser påverkar den biologiska åldern hos cellerna, säger Christian Riedel, forskare vid institutionen för biovetenskaper och näringslära och huvudförfattare till den studie som nu publiceras i tidskriften Cell reports. 

Med den nya metoden har forskarna skapat ett nytt sätt att tolka cellens egen information i transkriptomet. Det rör sig om information om allt RNA i en cell eller vävnad vid en specifik tidpunkt. KI-forskarnas metod bygger på ett nytt sätt att tolka cellulär information, närmare bestämt det så kallade transkriptomet. Transkriptomet representerar informationen om allt RNA som finns i en viss cell eller vävnad vid en viss tidpunkt. Med hjälp av transkriptomet kan man enligt ny forskning förutsäga åldern på en person. 

KI-forskarna började med att använda redan publicerade transkriptomdata för att med hjälp av maskininlärning skapa klassificerare som skiljer mellan transkriptom från unga och äldre personer.  Med klassificerarna analyserade man sedan förändringar i transkriptomet orsakade av mer än 1 300 olika substanser med data från den öppna databasen Connectivity map hos amerikanska Broad institute. Det gav flera substanser som tycktes kunna förändra transkriptomen till en yngre ålder. 

Det forskarna fick fram var både substanser som redan är kända för att förlänga livslängden på olika organismer, och intressant nog några nya alternativ. Substanserna undersöktes vidare i masken Caenorhabditis elegans, som brukar användas som modellorganism för åldrande, och hittade två substanser som aldrig förut visat denna effekt: Hämmare som blockerar proteinet heat shock protein 90, Hsp90.  

De nya substanserna heter monorden och tanespimycin. Monorden förbättrade även maskarnas hälsa. 

– Vi har utvecklat en innovativ metod för att hitta substanser som kan hindra åldrande och identifierar Hsp90-hämmare som nya, lovande kandidatsubstanser. Hsp90-hämmare testas redan för andra behandlingsändamål och nu behövs ytterligare studier för att undersöka deras effekt på åldrande hos människor, säger Christian Riedel. 

Forskarna visade också att substanserna fungerar genom att aktivera proteinet heat shock transcription factor 1, Hsf-1, som leder till uttryck av så kallade chaperonproteiner som förbättrar djurens förmåga att behålla en korrekt form på proteinerna så att de fungerar under hela livstiden. 

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.066