23948sdkhjf

Akademiska ska hitta parkinson tidigare

Initierar ny studie för tidiga markörer i hudbiopsier och blodprov.

Akademiska sjukhuset i Uppsala ska utvärdera nya metoder för att identifiera parkinsonpatienter innan de typiska symptomen börjar uppträda.  

– Utökad kunskap om tidiga indikatorer på sjukdom kommer att göra det möjligt att starta läkemedelsbehandling mot Parkinsons sjukdom tidigare än idag. Just nu finns inte någon behandling som bromsar sjukdomsförloppet, men det pågår mycket forskning kring detta. Samtidigt behövs nya biomarkörer i utvecklingen av nya läkemedel för att kunna följa hur sjukdomen utvecklas och eventuella effekter av behandlingen, säger Dag Nyholm, docent och specialistläkare i neurologi, som genomför studien i samarbete med forskare inom geriatrik på Akademiska sjukhuset vid Uppsala universitet. 

De tydliga symptomen parkinson, som många känner igen, är långsamma rörelser, stelhet och skakningar. Men innan dess utvecklar många patienter ett antal icke-motoriska symptom som förstoppning, nedsatt luktsinne, livliga drömmar och depression. Målet är nu att kunna se skillnad på friska personer och de som faktiskt har tidiga tecken på Parkinsons sjukdom. 

I studien inriktar man sig nu på det skadliga proteinet alfa-synuklein i hudbiopsier och förändrade nivåer av proteinet i blodplasma eller ryggvätska. Akademiska kommer att sprida ett symptomformulär på webben för att hitta personer som uppvisar de tidiga icke-motoriska tecknen på sjukdomen. Dessutom kommer patienter med parkinson, Alzheimers sjukdom eller Lewykroppsdemens att involveras. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078