23948sdkhjf

Atheras studie av hjärtsvikt igång

Den första patienten har behandlats i studien med en ny terapeutisk antikropp från Athera. Studien genomförs på 11 sjukhus och inkluderar patienter med akut hjärtinfarkt och hög risk att utveckla hjärtsvikt.

Fokus för Athera med läkemedelskandidaten ATH3G10 är en proof-of-concept fas 2-studie för hjärtinfarktpatienter som har hög risk för komplikationer som hjärtsvikt. Det primära utfallsmåttet är hjärtats vänsterkammar expansion, som mäts med bildanalys med MRI magnetröntgen; ett mått som relaterar väl med hjärtsviktsutveckling. Andra effekmått, samt säkerhet och tolererbarhet undersöks i studien, som rapporterar data nästa år.

– Hjärtsvikt är ett allvarligt tillstånd och överlevnaden 5 år efter insjuknande är sämre än i många cancer-former. Genom att reducera inflammation efter behandling av akut hjärtinfarkt i patienter med hög risk att utvecklar hjärtsvikt väntar vi oss att se ett förbättrad utfall, kommenterar professor Stefan James på kardiologkliniken vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och huvudkoordinator för studien.

ATH3G10 är en human monoklonal antikropp som binder till oxiderade fosfolipider, OxPL. Målmolekylen för läkemedelskandidaten exponeras på modifierade eller skadade celler där cellmembanen har brutits sönder, eller på oxiderade lipidpartiklar. Exponerad OxPL är en så kallad “eat me”-signal till immunsystemet, att det ska rensa ut skadade celler och har en pro-inflammatorisk verkan, som kroppen vill blockera.

– Behandling inriktad på inflammation förväntas bli nästa stora genombrott för att minska dödlighet och sjuklighet i hjärt-kärlsjukdom, och vår läkemedelskandidat har stor potential att bli först med den nya mekanismen, säger styrelsens ordförande Gunnar Olsson.

Tre Fas 1-studier med ATH3G10 har rapporterat positiva data med både singel och upprepad dosering i friska frivilliga och i patienter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.36