23948sdkhjf

De får 50 miljoner till hjärnforskningen

Lunds universitet i centrum när EU satsar pengar på förståelsen av hjärnans funktion.

Forskningsprojektet Intuitive är vad som på EU-språk kallas innovative training network inom ramen för forskningsprogrammet Horizon 2020. Det står under ledning av Lunds universitet och har nu tilldelats 50 miljoner kronor.  

Intuitives mål är att skapa användargränssnitt baserade på beröring och mer intuitiva än vad dagens teknologi kan erbjuda i plattformar som smartphones. Här samverkar hjärnforskning och teknikutveckling. 

– Detta ger oss ytterligare möjlighet att utveckla vår förståelse av hur hjärnan fungerar, eftersom aktiv beröring är en fundamental byggsten för hjärnans inlärning om våra uppfattningar av vad omvärlden är och vad den har för egenskaper, säger Henrik Jörntell, docent i neurovetenskap och den som leder forskningsprojektet, i ett pressmeddelande. 

För att nå målet vill forskarna utveckla teknologi som skapar illusionen av en verklig upplevelse. 

– I förlängningen ger sådana fördjupade insikter också mycket viktig förståelse om exakt vad det är som går fel vid hjärnans olika sjukdomar, vilket kan ge dramatiskt förbättrade behandlingsmöjligheter, säger Henrik Jörntell. 

I projektet ingår forskare från Sverige, Tyskland, Storbritannien, Frankrike, Spanien, Italien, Island och Belgien. Henrik Jörntell är också koordinator för ett annat EU-projekt, inom Future emerging technology, tillsammans med forskare från Sverige, England, Skottland och Frankrike. Detta projekt har i år tilldelats 32 miljoner kronor. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109