23948sdkhjf

De håller koll efter transplantation

Genom att följa virusinfektion kan sjukhusen förebygga komplikationer.

Det Göteborgsbaserade företaget Tataa Biocenter har uppfunnit en teknik de kallar Two-tailed PCR, som kan ge känsligare och säkrare analys av exempelvis mikroRNA. Tillsammans med forskare vid Göteborgs universitet, som utvecklat sekvenseringsmetoden Simsen-seq, kommer man nu vid Sahlgrenska universitetssjukhuset att testa tekniken för att hjälpa patienter som genomgått en transplantation. 

Genom att nära följa transplanterade patienter och deras infektion av Epstein-Barr virus, EBV, vill man förebygga komplikationer. Nästan alla vuxna bär på detta virus, och när patienten behandlas med immundämpande läkemedel kan viruset aktiveras och orsaka cancersjukdomen PTLD, post-transplant lymphoproliferative disease. 

Med den nya, känsliga tekniken ska man nu mycket tidigare kunna se om viruset blivit aktivt, och på så vis få chansen att hjälpa patienten i tid. Analyserna görs vid Sahlgrenska, men kommer också att erbjudas till utländska sjukhus genom Tataa Biocenters avknoppning Life genomics. Projektet har fått finansiering av Swelife och Wallenbergcentrum för molekylär och translationell medicin. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093