23948sdkhjf

Satsar på vaccin mot könssjukdomar

Eurocine har valt två vaccinkandidater till fortsatt utveckling. Detta enligt den nya strategin som presenterades efter bolagets stor bakslag i höstas.

Förra hösten gick bolagets satsning på nasalt influensavaccin i graven. Ett stort bakslag för det lilla vaccinbolaget Eurocine vaccines. Men en ny strategi var snart på plats vilken går ut på att under det första halvåret 2019 dels identifiera och utvärdera 3–4 vaccinkandidater och att selektera 1–2 av dessa vaccinkandidater som lämpliga för fortsatt utveckling. Nu har två kandidater valts ut för fortsatt preklinisk utveckling.

Målsättningen är att inleda klinisk utveckling med en av kandidaterna i fjärde kvartalet 2020 eller första kvartalet 2021. Det innebär att en komplett regulatorisk ansökan för att genomföra klinisk prövning planeras till andra halvåret 2020 för en av kandidaterna. En sådan ansökan innefattar bland annat toxikologisk dokumentation, liksom dokumentation av tillverkning och kvalitetskontroll, CMC, chemistry, manufacturing and control.

Båda vaccinkandidaterna inriktas mot sexuellt överförda sjukdomar i människa, där det i båda fallen saknas förebyggande vacciner idag. Den ena vaccinkandidaten inriktar sig mot en virussjukdom och den andra mot en bakteriell sjukdom. Globe Life Sciences, ett brittiskt företag specialiserat på marknadsanalys, bedömer marknadspotentialen för vacciner inom vart och ett av sjukdomsområdena som kandidaterna representerar, till mer än en miljard USD per år.

– Det senaste halvåret har varit en mycket viktig period för Eurocine vaccines. Som vi tidigare meddelat fattade vi i oktober 2018 beslut om en ny strategisk inriktning för Bolaget. Strategin innefattar utveckling av vacciner för traditionell injicering, där vi nu har selekterat två kandidater för fortsatt utveckling tillsammans med vår teknologiplattform Endocine. Vår bedömning, baserat på de första prekliniska resultaten, är att Endocine har goda förutsättningar att ge adjuvanseffekt i människa vid injicerad vaccinering, med god säkerhet och tolerabilitet, kommenterar bolagets vd Hans Arwidsson.

Den övergripande målsättningen för bolagets framtida verksamhet är att förädla selekterade vaccinkandidater till en nivå där den är intressant att licensiera för större vaccinbolag, för vidare utveckling och kommersialisering. Den målsättningen innefattar normalt minst en genomförd klinisk studie.

– Det är mycket tillfredsställande att vi har kunnat bekräfta adjuvanseffekten av Endocine vid injicerad vaccinering i studierna med virusvaccinkandidaterna. Immunresponsen mot det bakteriella vaccinet är kraftig både med och utan adjuvans i den här första studien. Det kommer vi att optimera ytterligare i det fortsatta prekliniska arbetet, säger Karl Ljungberg, chef för preklinisk utveckling.

Efter att bolaget nu valt ut två vaccinkandidater kommer vidare prekliniska tester att genomföras i kombination med att dokumentationen för respektive kandidat sammanställs. Dokumentationen sammanställs i syfte att ansöka hos Läkemedelsverket eller annan läkemedelsmyndighet om tillstånd att genomföra klinisk studie.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.375