23948sdkhjf

Orexos vd om J&J-domen: "Det finns andra bolag som är mer ökända"

Läkemedelsjätten Johnson & Johnson tvingas betala mer än 572 miljoner dollar för sin inblandning i opioidkrisen i Oklahoma. Vd:n för svenska Orexo, vars huvudläkemedel Zubsolv är mot just opioidberoende, är inte förvånad.

I början av veckan kom beskedet att det amerikanska företaget Johnson & Johnson tvingas betala mer än 572 miljoner dollar för sin inblandning i opioidkrisen i Oklahoma. Det här är första gången som ett läkemedelsbolag i ett rättsförfarande tvingas betala ersättning för sin försäljning och marknadsföring av starkt beroendeframkallande läkemedel. Enligt åklagaren har bolaget bidragit till en våg av opioidmissbruk som lett till över 6.000 dödsfall under närmare 20 års tid. Enligt stämningsansökan ägnade sig Johnson & Johnson åt aggressiv marknadsföring på 1990-talet samtidigt som bolaget tonade ned riskerna med opioider som skrevs ut som smärtstillande.

Det svenska läkemedelsbolaget Orexo med vd Nikolaj Sørensen i spetsen har länge kritiserat sina amerikanska branschkollegor för att inte ta det ansvar som de borde i frågan. Orexo har sedan 2013 byggt upp en egen kommersiell organisation i USA där bolaget i egen regi säljer sitt huvudläkemedel Zubsolv mot opioidberoende. För Nikolaj Sørensen kom inte domen mot Johnson & Johnson som en överraskning:

Var detta väntat?

– Vi har redan sett att andra bolag har fått stå till svars för opioidkrisen, några av dessa har valt att nå en förlikning och kommer få betala höga skadestånd, J&J valde en annan väg och gå till domstol. Jag är inte så förvånat över att det blev ett skadestånd, men det är väldigt högt vilket sannolikt kommer påverka möjligheterna för förlikning i många av de andra processer som pågår just nu i USA. Det finns utan tvekan andra bolag som är mer ökända för sin marknadsföring av smärtläkemedel innehållande opioider och som har nått högre försäljningsvolymer än J&J och därmed kan vi nog förvänta oss ännu mer spektakulära skadestånd de närmaste åren.

Vad säger du om domen?

– Opioidkrisen är en av de största hälsokriserna i USA i modern tid och kostnaderna för många delstater, som till exempel Oklahoma, för att hantera konsekvenserna av krisen är och kommer vara mycket höga i många år framåt. Det är tyvärr inget tvivel om att några läkemedelsbolag genom sin marknadsföring bidragit till krisen och det är naturligt att myndigheterna i USA vill gå till botten med vilka som är ansvariga. Samtidigt är det svindlande summor vi pratar om och jag tror den juridiska processen kommer fortsätta i många år framåt.

Tror du att den här domen kommer att sätta större fokus på den epidemi av opioidberoende som pågår i USA?

– Nej, inte i USA, där är det redan ett enormt fokus på opioidkrisen. Jag tror istället primärt domen kommer sätta ännu mer fokus på läkemedelsbolagens roll i krisen, samt leda till ännu fler stämningar av läkemedelsbolag. Jag kan hoppas på att skadestånden återinvesteras i behandling av patienter med opioidberoende eftersom det fortfarande är flera miljoner amerikaner som är beroende av opioider, men som idag inte får behandling.

En längre intervju med Orexos vd Nikolaj Sørensen publiceras i nummer 3 av Life Science Sweden som utkommer 12 september.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126