23948sdkhjf

Fullständig tumörrespons men svårtolkat om överlevnad

Topline-resultaten från bolagets fas II-studie visar fullständig tumörrespons hos 5 av 45 utvärderingsbara patienter men medianöverlevnad har ännu inte nåtts vid 18 månader.

Immunicum presenerar topline-resultat från den globala, explorativa, fas II-studien i metastaserad njurcancer. Syftet med studien var att undersöka behandlingseffekten av ilixadencel i tillägg till sunitinib. Det viktigaste fyndet i studien var att 5 patienter som fick kombinationsbehandlingen uppnådde en fullständig tumörrespons definierat som att all tumörvävnad försvunnit och inga andra tecken på fortsatt sjukdom kunde observeras, samtidigt som inga allvarliga biverkningar tillkom.

Bolagets vd Carlos de Sousa kallar detta den heliga graalen:

– Alla letar efter fullständig tumörrespons. Det här är den heliga graalen.

Det primära målet i studien om medianöverlevnad fanns inte med i resultaten då det ännu inte hade uppnåtts vid 18 månader. Men 18 månadersöverlevnaden var likartad i båda grupperna; 63 % av patienterna som behandlades med ilixadencel och 66% i kontrollgruppen. Resultaten måste med andra ord mogna ytterligare innan det går att säga mer. Ytterligare överlevnadsdata kommer att samlas in för dessa patienter. Att medianöverlevnaden inte redovisades föranledde att marknaden visade rött och aktien handlades kraftigt ned.

Bolaget menar att resultaten ger ett starkt stöd för den fortsatta kliniska utvecklingen av ilixadencel som behandling av njurcancer och andra solida tumörer.

– Som onkolog, specialiserad på att behandla njurcancerpatienter, är det mycket glädjande att en immunprimer skulle kunna bidra till fullständig tumörrespons hos patienter med långt framskriden cancer och samtidigt ha en god tolerabilitet och säkerhetsprofil. I synnerhet för en indikation där man mycket sällan ser fullständig tumörrepons, kommenterar Magnus Lindskog, docent vid Uppsala universitetssjukhus och prövare i studien.

Av de 88 patienter som randomiserades i studien, var 70 patienter utvärderingsbara utifrån en blindad central granskning. Kombinationsbehandling med Ilixadencel och Sunitinib ledde till fullständig tumörrespons hos 5 av 45 utvärderingsbara patienter med metastaserad njurcancer, 11%, i motsats till 1 av 25 patienter i kontrollgruppen som enbart behandlades med sunitinib, 4%.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156