23948sdkhjf

Förbud mot CBD-produkter kvarstår

Förvaltningsrätten i Uppsala meddelar att Läkemedelsverkets beslut att förbjuda fem näringsidkare att sälja CBD-produkter var korrekta.

Under torsdagen meddelade Förvaltningsrätten i Uppsala att Läkemedelsverkets beslut att förbjuda fem näringsidkare att sälja CBD-produkter var korrekta. Produkterna har sålts med påståenden om medicinska egenskaper, något som endast är tillåtet för godkända läkemedel.

– Vi ser positivt på att fallen prövats i domstol. Nu har domstolen klargjort att CBD-oljor är läkemedel, säger Josefin Liljeteg, biträdande enhetschef vid Läkemedelsverket i en kommentar.

Läkemedelsverket, som har tillsyn över att reglerna om läkemedel följs, beslutade i mars 2018 att förbjuda försäljningen av CBD-produkter som inte är godkända. Sedan dess har fler beslut fattats. Vissa beslut överklagades och nu har förvaltningsrätten i Uppsala avslagit överklagan för fem näringsidkare.

– De här produkterna är varken godkända eller kliniskt testade och har sålts i syfte att bota eller lindra olika sjukdomsförlopp, säger Josefin Liljeteg.

Förvaltningsrättens beslut innebär att Läkemedelsverkets försäljningsförbud kvarstår.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078