23948sdkhjf

Ny vd till Rhovac

Vice vd Anders Månsson kliver upp för att fokusera på affärsutveckling och kommersialisering av bolagets kandidat mot prostatacancer.

Bolagets utser tidigare vice vd, Anders Månsson, till ny verkställande direktör för Rhovac. Avgående vd, Anders Ljungqvist, fortsätter i ledningsgruppen som operativ chef, COO, med fortsatt ansvar för genomförandet av bolagets kliniska studier samt för vidareutvecklingen av CMC.

Ändringen i ledningsgruppen avspeglar bolagets strategiska fokus, som framöver kommer att ligga på att finna rätt förvärvs- eller licenspartner för vidareutveckling och kommersialisering av läkemedelskandidaten RV001, för vilken fas IIb-studien i prostatacancer kommer påbörjas snart.

Anders Månsson rekryterades till bolaget i maj i år som vice vd och chief business officer. Rollen som affärsansvarig kommer han att behålla, men nu också i kombination med ett totalansvar för Rhovac-gruppen i sin helhet. Rovac består av ett svenskt moderbolag samt ett helägt danskt dotterbolag, och Anders Månsson kommer att inneha vd-posten i båda bolagen.

Avgående vd, Anders Ljungqvist, kommer att fokusera på det operativa arbetet i bolaget som operativ chef och han kommer att vara instrumentell i genomförandet av den fas-IIb-studien i prostatacancer som bolaget har startat under augusti och förväntas rekrytera sin första patient i närtid.

– Som medgrundare av bolaget är jag mycket medveten om att en person som har erfarenhet och kunnande inom läkemedelsutveckling inte nödvändigtvis har den bästa kompetensen för att kunna driva affärsutvecklingen, vilket blir viktigare och viktigare i den fas som Rhovac befinner sig i num kommenterar Anders Ljungqvist.

Avgående vd Anders Ljungqvist kommer fortsatt att ingå i ledningsgruppen som även består av Anders Månsson, vd, och Henrik Stage, CFO.

– Min primära kompetens ligger i läkemedelsutveckling och jag är därför mycket glad för att Anders Månsson nu har tackat ja till att ta över vd posten. Hans kompetenser inom affärsutveckling och transaktioner gör att han är mycket kvalificerad för att driva bolaget vidare, och samtidigt får jag möjlighet att fokusera på det som jag brinner för, nämligen läkemedelsutveckling.

Under 2018 slutfördes den första kliniska studien, fas I/II, i prostatacancer som visade på att kandidaten RV001 har god säkerhet och hög tolerabilitet och att läkemedlet ger det förväntade immunsvar som ska utöva effekten på cancercellerna. Det starka immunsvaret har också visat sig hålla över tiden. Därför startar bolaget omgående en större klinisk fas IIb studie som kommer att inkludera minst 175 patienter med prostatacancer. Studien, som beräknas slutföras 2021, är designad för att visa på effekten av RV001 i att förhindra sjukdomsutveckling i prostatacancer efter kirurgi eller strålning mot primärtumören.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125