23948sdkhjf

Förkylningsspray inte bättre än placebo

Det primära målet, förbättrad livskvalitet vid förkylning, nåddes inte när Enzymaticas förkylningsspray Coldzyme ställdes mot placebo i en stort studie.

Totalt 700 deltagare rekryterades vid tio studiecentra i Tyskland. De fler än 400 deltagarna som blev förkylda, behandlades slumpvis och dubbelblint med antingen Coldzyme eller placebo.

Det primära målet var att visa att förkylningssprayen förbättrar livskvaliteten under en förkylningsperiod jämfört med placebo, utvärderat med Wisconsin upper respiratory ymptom survey, WURSS-2, Quality of life, QoL, domain. Men de preliminära resultaten från Enzymaticas studie visar att någon statistiskt signifikant förbättring i livskvalitet inte kunde påvisas för de som använde förkylningssprayen jämfört med placebo.

– Det preliminära resultatet avseende primärparametern livskvalitet i den aktuella placebostudien avviker från resultaten i multicenterstudien som genomfördes förra året. Vi får nu invänta den fullständiga rapporten och i detalj analysera varför de bägge studierna avviker från varandra, samt också titta på övriga studieparametrar, säger Fredrik Lindberg, vd för Enzymatica.

Placebostudien är en uppföljning av en enkelblind, prospektiv och kontrollerad multicenter-studie med ColdZyme som utfördes på sex centra i Tyskland under 2018.

Börskursen rasade när beskedet kom.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078