23948sdkhjf

Smartfish avtalar med medicinteknikjätte

Svensk-norska life sciencebolaget Smartfish som sitter i Medicon Village i Lund har inlett ett globalt samarbete med B Braun.

Smartfish har svenska Industrifonden och norska Investinor som huvudägare och ska i och med samarbetet med B Braun få hjälp med den globala lanseringen av den nutritionsprodukt som bolaget forskat fram.

Nutritionsprodukten, Remune, som bygger på emulsionsteknik som Smartfish tagit fram gör att drycken får höga koncentrationer av omega-3, vassleprotein och vitamin D utan att smaka illa. Näringsdrycken kan ges till svårt sjuka patienter som lider av till exempel cancer eller KOL och som drabbats av kakexi, ofrivillig viktnedgång, och därför svarar sämre på behandlingar som kemoterapi.

En nyligen publicerad pilotstudie indikerar att samtidig tillförsel av Remune ökar totala överlevnaden hos cancerpatienter.

B Braun kommer att lansera produkten i närmare 20 länder under 2019 och 2020, följt av flera andra marknader i Europa, Asien och Sydamerika. Samarbetet möjliggör också framtida globala lanseringar via B Braun.

Den teknologi som Smartfish tagit fram förhindrar oxidation av omega 3-fettsyrorna DHA och EPA, har produkterna en utmärkt smak - en viktig faktor eftersom dålig följsamhet till behandlingen är ett stort problem inom det medicinska näringsområdet. Smartfishs medicinska näringsprodukter används för att förbättra näringsstatusen hos undernärda patienter och har visat statistiskt signifikanta effekter i kliniska studier i cancer- och KOL-patienter.

– Smartfish är ett forskningsinriktat life science-företag, och att hitta rätt distributörer för att effektivt nå den globala marknaden är en avgörande del av vår affärsmodell. Samarbetet med B Braun är resultatet av en grundlig process och markerar början på en global lansering av våra produkter, kommenterar Smartfishs vd Geir Harstad.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094