23948sdkhjf

Testar kemikalier utan djur

Rise har validerat en ny, djurfri metod för att identifiera hormonstörande ämnen – med lovande resultat.

Tre europeiska labb har utvärderat en ny cellbaserad metod för att identifiera androgenstörande ämnen. Androgener kallas även manliga könshormoner och omfattar bland annat testosteron. De spelar en viktig roll hos både män och kvinnor. En störd balans av hormonerna kan bland annat påverka fertiliteten och öka risken att få cancer.

Studien koordinerades av EUs referenslaboratorium för alternativ till djurtester och ett av de tre laboratorierna som validerade testet var det svenska forskningsinstitutet Rise. Enligt dem var resultaten lovande.

 Man ser nästan aldrig den här typen av fina resultat. Metoden gav hög träffsäkerhet mellan de olika labben, säger Emma Pedersen, forskare på Rise.

Metoden kommer nu att granskas av Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling, OECD. Förhoppningen är att komma med på organisationens lista över godkända testmetoder.

– Det finns naturligtvis mycket starka etiska skäl till att ersätta djurförsök, men det handlar också om att hitta bättre mätmetoder. Försök på djur är ofta är dåliga på att förutsäga effekter på människor, säger Kristina Fant, forskare på Rise.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08