23948sdkhjf

De ska korta vägen till marknaden

Swelife, Medtech4Health och EIT Health Scandinavia samarbetar för att stärka svensk life science och medicinteknik. Målet är att förkorta tiden till marknadsintroduktion för svenska innovationer.

Genom samarbetet kommer företag, forskare och offentliganställda inom life science och medicinsk teknik att få större möjligheter att söka finansiering och projektstöd, och finansieringsflödet blir mer sömlöst.

Samarbetet ska mynna ut i ett gemensamt nationellt initiativ. Målet är att förkorta tiden det tar för de projekt som får stöd inom de tre initiativen att nå både den inhemska och den internationella marknaden.

Satsningen ska leda till långsiktigt hållbara länkar mellan svenska och utländska innovationssystem. På kortare sikt är målet att projekt som finansieras inom de strategiska innovationsprogrammen även ska kunna kvalificeras för att söka till EIT Healths- och andra europeiska program inom innovation, utbildning eller affärsutveckling.

Samarbetet förväntas leda till:

  • Fler möjligheter för svenska innovationer att nå fler europeiska marknader
  • Ökad samordning av utlysningar på svensk och europeisk nivå
  • Starkare band mellan europeiska och svenska innovationssystem
  • Fler möjligheter och samarbetspartners för europeiska aktörer knutna till EIT Health

– För Swelife är samarbete A och O, och att på detta vis stärka samarbetet mellan våra tre organisationer kommer att göra stor nytta för de projekt vi stödjer, och på sikt även för svensk och europeisk life science, säger Peter Nordström, programchef för Swelife.

Swelife är ett av sjutton strategiska innovationsprogram, och vi finansieras av regeringen via innovationsmyndigheten Vinnova och av programmets deltagande parter.

– De initiativ som vi finansierar finns även på en global marknad. Att verka för en smidigare internationalisering av svenska medtech-företag ligger i linje med Medtech4Healths uppdrag, säger Jonas Sareld, programdirektör för Medtech4Health.

Medtech4Health är ett nationellt Vinnova-finansierat strategiskt innovationsprogram som startade 2016.

EIT Health är en Knowledge and Innovation Community, etablerad av EU-organisationen EIT, European Institute of Innovation & Technology. EIT Health är ett samarbete mellan mer än 140 Partnerorganisationer inom industri, hälso- och sjukvård, forskningsinstitutioner, universitet och offentlig sektor. EIT Health har Partners och program i 17 länder, varav EIT Health Scandinavia täcker tre länder: Sverige, Danmark och Estland.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095