23948sdkhjf

HPV-vaccin till alla pojkar

Från och med nästa höst ska även pojkar erbjudas vaccin mot HPV. Detta enligt regeringens budgetförslag.

En av de enskilt viktigaste insatserna inom folkhälsoområdet har varit införandet av vaccinationsprogram på befolkningsnivå. Sedan 2010 har flickor vaccinerats mot HPV. Ny kunskap har sedan dess kommit fram om hur HPV även drabbar män.

Budgetpropositionen för 2020 inkluderar en post gällande HPV-vaccination för pojkar och kostnaden för införandet beräknas till 56 miljoner kronor per år.

HPV, humant papillomvirus, är Sveriges vanligaste sexuellt överförda infektion som drabbar såväl kvinnor som män. Uppskattningsvis drabbas 80 procent av alla av HPV-infektion någon gång i livet. De allra flesta märker inte av infektionen som vanligtvis läker ut av sig själv. Däremot läker inte infektionen ut för vissa och de löper ökad risk att drabbas av kondylom, cellförändringar och olika former av cancer.

Sedan 2010 erbjuds flickor i mellanstadiet i Sverige HPV-vaccination inom ramen för det allmänna vaccinationsprogrammet för barn. Dagens besked från regeringen innebär att även pojkar, från och med hösten 2020, kommer att erbjudas vaccin mot HPV-relaterad cancer och sjukdom.

I befolkningen finns det överlag ett högt förtroende för vaccinationsprogrammen. Folkhälsomyndighetens senaste rapport från 2018 om de nationella vaccinationsprogrammen visar att cirka 97 procent av 2-åringarna är fullvaccinerade. I Sverige finns det områden med lägre vaccintäckning och med vaccintveksamhet och i bland annat sociala medier sprids ibland även felaktig information om vaccinationer. Vissa grupper i samhället tillexempel asylsökande och nyanlända har fortfarande en lägre vaccinationstäckning, vilket kan medföra risker för utbrott av exempelvis mässling. Folkhälsomyndigheten har därför sedan 2018 i uppdrag fram till och med 2020 att genomföra åtgärder för att förstärka och utveckla arbetet med information och kommunikation om vaccinationer.

Andelen flickor som är vaccinerade mot humant papillomvirus har ökat. I slutet av 2018 var 84 procent av alla 12-åriga flickor vaccinerade med minst en dos HPV-vaccin.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047