23948sdkhjf

Sökes: Läkare för influensakoll

Folkhälsomyndigheten följer noggrant spridningen av influensa i landet. Ett enkelt näsprov kan bidra till att övervaka sjukdomen. Nu söker myndigheten läkare som hjälper till att hålla koll på influensaläget.

För att kunna informera vården, myndigheter och allmänhet om hur influensa sprider sig i befolkningen övervakar Folkhälsomyndigheten sjukdomen. En av övervakningsmetoderna är sentinelprovtagning. Det innebär att frivilliga läkare tar ett näsprov på patienter med influensaliknande sjukdom och skickar det till Folkhälsomyndigheten för kostnadsfri analys.

– Sentinelövervakningen 2019-2020 startar den 30 september och pågår till och med 17 maj 2020. Det är särskilt viktigt att vara aktiv i början av säsongen, för att vi ska kunna se när influensan börjar spridas och vilka stammar som cirkulerar, säger Mia Brytting.

Genom sentinelprovtagningen kan Folkhälsomyndigheten fastställa hur stor andel av patienterna som verkligen har influensa, vilka influensatyper som cirkulerar just nu, om aktuella virus liknar de stammar som vaccinet skyddar mot, och om det finns resistens mot antivirala läkemedel.

Kunskapen som provtagningen ger har stor betydelse för prognoserna kring sjukdomens spridning samt för diagnos och behandling av patienter.

Folkhälsomyndigheten söker nu fler läkare som vill hjälpa till med sentinelprovtagningen. Alla mottagningar och enskilda läkare i öppenvården som tar emot patienter med luftvägsinfektioner är välkomna att anmäla sig.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094