23948sdkhjf

Studie: Ökad överlevnad vid obotlig bröstcancer

Signifikant ökad överlevnad bland kvinnor som genomgått klimakteriet och har bröstcancer som spridit sig i kroppen. Det visar nya data från studien Monaleesa där två läkemedel kombineras.

Resultaten från Novartis studie Moneleesa-3 där 726 patienter med den vanligaste formen av spridd bröstcancer deltagit visar att läkemedelt Kisqali (ribociklib) i kombination med östrogenhämmande behandling signifikant ökar överlevnaden för kvinnor som genomgått klimakteriet.

– Resultaten visar att den här gruppen av läkemedel är ett värdefullt behandlingsalternativ för en stor grupp av bröstcancerpatienter. De ger även cancerläkare ett bättre beslutsunderlag vid valet av behandling av patienter med spridd bröstcancer säger Antonis Valachis, onkolog på Örebro universitetssjukhus och en av dem som arbetat med studien.

Bröstcancer som spridit sig i kroppen är idag en obotlig sjukdom. Det är också den cancerform som skördar flest kvinnoliv i Europa, bara under 2018 avled fler än 150 000 kvinnor på grund av bröstcancer. I Sverige får cirka 8 000 kvinnor diagnosen bröstcancer varje år varav cirka 1 400 avlider av sjukdomen, de allra flesta till följd av att cancern spridit sig till andra delar av kroppen.

Resultaten från studien visar att patienter som fått kombinationsbehandling i första linjen lever längre tid utan att sjukdomen förvärras, så kallad progressionsfri överlevnad, PFS. Mediantiden för PFS hos patienter som fått kombinationsbehandling med ribociclib var 33,6 månader jämfört med 19,2 månader i placebogruppen

I studien ingick 726 kvinnor, 4 i Sverige, vilket gör studien till den största som genomförts där en CDK4/6 hämmare har använts i kombination med fulvestrant som behandling av postmenopausala kvinnor. De vanligast förekommande allvarliga biverkningarna (grad 3/4) som uppstod under studien för patienter som fick kombinationsbehandlingen med ribociklib jämfört med de som enbart fick fulvestrant var neutropeni, brist på vita blodkroppar, (57,1 % respektive 0,8 %) och levertoxicitet (13,7 % respektive 5,8 %).

Ribociclib tillhör en klass av läkemedel som hjälper till att bromsa cancercellernas utveckling genom att hämma två speciella proteiner som, om de överaktiveras, kan göra det möjligt för cancerceller att dela sig och växa okontrollerat.

Läkemedlet är godkänt i både USA och EU.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093